Dick Tärnström gjorde mål för AIK.

AIK–Mariestad 5–0

AIK klättrar allt högre upp i tabellen.

I onsdagens möte med Mariestad plockade Solna-laget planenligt hem segern.

Christian Sandberg visade vägen och rakade in ledningspucken i spel fem mot fyra efter 6.23.

Gästerna var inte alls med på noterna och tvingades dra på sig ytterligare en utvisning. Även den gav resultat. Hemvändaren Dick Tärnström slog in utökningen till 2–0 efter förarbete av Kristian Gahn och Christian Sandberg.

Gnaget var överlägset. 21–5 visade skottstatistiken efter en spelad period.

Det blev en enkel resa till tre poäng. AIK-målvakten Fredrik Holmgren höll nollan och kunde från sin målbur se sitt lag producera fem mål framåt.

Christian Sandbergs 4–0 i inledningen av tredje var den definitiva spiken i kistan.

AIK har vunnit alla fyra matcher sedan premiärförlusten.

Formkurvan visar spikrakt uppåt.

Leksand–Växjö 6–2

Leksand och Växjö var de enda lagen som hittills inte förlorat någon match i årets allsvenska.

Första perioden slutade mållöst tack vare två duktiga målvakter: Eddie Läck i Leksand och Viktor Fast i Växjö.

I andra fick publiken se fem retroaktiva mål.

Pelle Prestberg gav Leksand ledningen tidigt, men gästerna svarade snabbt och David Lundbohm kvitterade bara elva sekunder senare.

Sedan slog fjolårets poängkung Jens Bergenström till två gånger om och det var 3–1 i hemmalagets favör.

Växjö reducerade visserligen men sedan var det Leksand för hela slanten. Totalt avlossade dalkarlarna 50 skott mot mål.

Efter bland annat två fullträffar av Pierre-Edvoard Bellemare kunde Leksand notera en övertygande seger. 6–2.

Leksandstränaren, förre detta Växjö-coachen, var inte nöjd med första perioden, men spelet blev bättre ju längre matchen led, enligt honom själv.

– Den andra perioden var bättre. Vi ställde till det med utvisningarna men vi spelade bra i box play. I den sista perioden spelade vi som vi ska, bra power play och bra box play avgör detta, säger Kempe till Dala-Demokraten.

Leksand har vunnit samtliga fem matcher under säsongen varav fyra storsegrar.

Laget övertygar.

Almtuna–Mora 0–1

Efter en jämn förstaperiod som slutade mållöst tog Mora ledningen i mittakten. Klockan stod på 13.37 när Viktor Amnén rakade in 1–0 bakom Almtunas målvakt Mark Owuya. Men dessförinnan radade hemmalaget upp chanser på löpande band och det fick Moratränaren Harald Lückner att ta time out efter 6.46.

Gästernas målvakt Robert Kristan storspelade i målet och höll nollan. Han stoppade Almtunas samtliga 29 skott och lagets febrila jakt på kvittering slutade med att 1 000 åskådare fick återvända hem – mållösa.

Mora och AIK har 15 poäng och skuggar serieledarna Leksand som ligger i topp.

Borås–Troja/Ljungby 5–2

Fjolårets nykomling har haft en tuff start på serien.

Fyra matcher. Fyra förluster. Och sist i tabellen.

Men mot årets nykomling Troja/Ljungby kammade Borås hem första segern.

I första perioden slog David Ullström in ledningspucken bakom Trojas målvakt Tommy Sandahl.

Gästerna kvitterade tidigt i mittperioden, men hemmalaget forcerade sedan in två snabba mål. Först Anders Skördåker i spel fem mot fyra, sedan slog David Ullström till igen och firade sitt andra mål för kvällen.

Trots att Troja bara hade tre skott mot mål i mittperioden lyckades laget reducera sent genom Mattias Persson. Det räckte dock inte.

Borås vann med 5–2.

Efterlängtat.

Nybro–Sundsvall 3–4 e str)

Jämn match mellan två förväntade mittenlag.

Mikael Romö inledde målskyttet när han gav Sundsvall ledningen efter 11.27.

Nybro gjorde sedan tre raka mål. Målskyttarna: Kevin Hecquefeuille två gånger om och Andreas Elofsson.

I tredje perioden kom gästerna tillbaka. Stefan Andersson reducerade till 3–2 efter 3.39, och drygt fem minuter senare rasslade det återigen till bakom Nybromålvakten Henrik Tojkander som inte lyckades stoppa Oscar Johanssons fullträff.

Det blev förlängning och sedan straffar. Där drog Sundsvall längsta strået efter att Daniel Olsson och Niklas Johansson lyckades hitta rätt.

Bofors–Huddinge 4–2

Superviktig match mellan två lag på tre poäng som slåss i botten av den färska tabellen.

Den första perioden slutade mållöst och var mycket blek och sammanfattades bäst av Bofors sportchef Stefan Bengtzén:

– 4-4 i skott säger väl det mesta. Det har varit högst mediokert, säger Bengtzén till nwt.se.

Målfabrikationen sattes dock fart i mittperioden.

Typiske poängplockaren Oscar Ahlström hittade nätet redan efter 1.06 och trots att hemmalaget kvitterade fyra minuter senare, tog Huddinge tag i ledningen igen genom Oscar Ahlström. Den här gången dröjde det bara 15 sekunder efter Bofors kvitteringspuck.

Men Karlskogalaget tog sedan över spelet och tvingade Huddinge till en time out.

Strax därefter kom kvitteringen genom Fredrik Höggren i power play.

Det var oavgjort inför slutperioden.

– Förutom vid Huddinges mål, då vi agerade med huvudet under armen, har vi lyft oss. Vi har fått upp farten bättre och också skapat en del lägen. Jag tycker att vi var det lag som i andra perioden låg närmast ett tredje mål, säger Bofors assisterande tränare Sam Hallam till nwt.se.

Som fick jubla ännu mer till sist.

I tredje satte Patrik Lundh en straff (3–2) vilket bäddade för segern. I slutminuterna rakade Mikael Eriksson in 4–2 och Bofors noterade sin andra seger hittills.