Almtuna jagar toppen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-07

Vann enkelt mot AIK

Almtunas målvakt Mark Owuya.

Almtuna utklassade tabelltvåan AIK på hemmais (6–3) och jagar nu Malmö i tabellen.

Hemmalaget avgjorde matchen i tredje perioden när man gick från 3–2 till 6–2.

- Vi var jättetända och ville revanschera oss för Boforsmatchen, säger Almtunas assisterande tränare Bert Robertssson till UNT.

Almtuna har tagit poäng i fem raka matcher och smyger allt längre upp i tabellen.

På söndagen slog man tabelltvåan AIK.

Hemmalaget fick en drömstart och Andreas Paulsson slog in ledningspucken redan efter två minuters spel.

– Vi var inte redo i skallarna. Vi har mött Almtuna tre gånger den här säsongen och vet hur de spelar och att vi måste åka mycket skridskor, men det gjorde vi inte i början, säger AIK:s tränare Roger Melin till UNT.

Gnaget hade ett par vassa chanser men Almtunas målvakt Mark Owuya avvärjde.

I box play kom hemmalagets Johan Andersson fri men hakades, och i efterföljande fem mot tre-spelet slängde samme Andersson iväg pucken mot mål. AIK-keepern Fredrik Holmgren klarade, men returen rakade Jimme Kraft in.

AIK var bättre i andra perioden och inledde den precis på det sättet man ville med en tidig reducering.

Rickard Rollin-Carlsson gjorde sedan 3–1 och man var strax därefter mycket nära ett fjärde mål. Men i stället var det förra Almtuna-spelaren Henrik Eriksson som slog till mot sitt gamla lag. Helt friställd mot Mark Owya gjorde forwarden inget misstag i sin gamla hemmaarena.

AIS-målvakten räddade sedan sitt lag från en kvittering resten av perioden. Och i tredje bjöd hemmalaget på hockeygodis.

Fredrik Vestberg sprätte upp pucken i krysset och målet grundlade Uppsala-lagets seger som till sist stannade vid 6–3.

Almtuna går om Västerås i tabellen till en åttondeplats men har bara tre poäng upp till Malmö som är fyra.

Nybro–Troja/Ljungby 1–2

Troja/Ljungby jagar Malmös fjärdeplats. Men i bortamötet med bottenlaget Nybro hade man bekymmer.

Jonny Ågren gjorde första periodens enda mål. Sedan pressade och kämpade Troja för en kvittering. Alexander Berg i Nybro-målet var riktigt vass mellan stolparna. Först i slutet av andra perioden tvingades han kapitulera. Daniel Håkanssons kvittering var inte ologisk.

Även Troja/Ljungbys målvakt Petter Sandström var bra i målet och det var just målvakterna som höll siffrorna nere.

Matchen gick till förlängning. Där avgjorde nykomlingen Troja. Den var bara 50 sekunder kvar när Ryan Glenn hittade nätet.

Troja klättrar därmed till en femteplats, en poäng efter Malmö.

Växjö–Björklöven 6–2

Växjö är efter segern på delad andraplats med AIK.

Smålänningarna var bättre än Björklöven i första perioden, och det var med uddamålet man klev till en pausvila.

Efter David Lundbohms tidiga ledningsmål drog hemmalaget på sig tre utvisningar på lika många minuter. Det bäddade för Björklöven och Magnus Isaksson som kvitterade i spel fem mot tre.

Växjö var också bra i power play. Christian Jacobssons fullträff betydde 2–1 och tillkom i spel fem mot fyra.

I mittperioden tog det två minuter för hemmalaget att gå upp till en 4–1-ledning.

Björklövens enda chans var Jussi Heikkinens viktiga reducering strax före paus.

Men det här var topplagets match helt och hållet.

Efter två ytterligare fullträffar i slutperioden skrevs siffrorna till 6–2.

Västerås–Mora 4–5

Pär Arlbrandt räddade en poäng för Västerås tack vare tre fullträffar och en målgivande passning.

– Vi drar på oss alldeles för mycket utvisningar mot seriens bästa powerplay-lag. Som det utvecklar sig är jag glad att det går till straffar, säger Moratränaren Harald Lückner till Radiosporten.

Det var sannerligen bäddat för både kamp och vilja i Västerås mellan VIK och Mora som inför matchen stod på lika många poäng.

Första perioden var jämn. Greger Artursson presenterade sig som aktör när han assisterade Niklas Fogström till Moras ledningsmål efter drygt sex minuters spel.

Den ständige poängmaskinen Pär Arlbrandt kvitterade före paus. Västerås-forwarden leder allsvenskans poängliga överlägset med 50 poäng på 25 matcher. Lagkamraten Niklas Olausson som spelade fram till målet, skuggar men har åtta poäng upp.

Arlbrandts klubba var riktigt het. I mittperioden gjorde han två mål till och fullbordade sitt hattrick.

Mora hade marginalerna med sig när man lyckades reducera till 3–2 bara sex sekunder före paus, och Dalalaget inledde tredje lika bra som man avslutade andra perioden. Det dröjde bara 15 sekunder innan Daniel Viksten kvitterat Västerås tvåmålsledning.

VIK lyckades till sist rädda en poäng i slutminuterna genom Sebastian Meijer.

Bonuspoängen knep Mora efter straffläggning.

– Jag är jättebesviken över förlusten, säger VIK-tränaren Lars Ivarsson

Oskarshamn–Mariestad 5–0

Två lag som båda jagade en seger efter tre raka förluster.

Oskarshamn vann klart och har nu hela tio poäng till nedflyttningsplatsen.

Hemmalagets målvakt Christian Engstrand spelade bra och höll tätt. Trots att det var 11–11 i skott stod det 3–0 i paus.

– Jag vet inte vad det var. I första perioden står vi bara och kollar på, säger Mariestads forward Ronny Johansson till Radiosporten.

Robin Gartner gav IKO ledningen redan efter en minuts spel, och drygt fyra minuter senare utökade Jonas Almqvist siffrorna till 2–0.

En kanonstart med andra ord.

Mariestad lyckades inte komma närmare trots två power play. Istället svarade Lukas Eriksson för det psykologiskt viktiga 3–0 i slutminuterna.

– 3-0 är svårt att hämta i kapp på bortaplan. Vi har bra lägen men måste hänga dit pucken, säger Johansson.

IKO hade en makalös match offensivt och defensivt. Matchen slutade 5–0 och är kanske på väg upp i tabellen på allvar.