AIK tappade segern med en sekund kvar

Publicerad 2012-11-29

Föll sedan efter straffar

Elva mål förra säsongen, sju året innan. Efter HV71:s seger mot AIK, 3–2 efter straffar, står Marcus Nilson redan noterad för 13 fullträffar den här vintern.

– Pucken studsar min väg, förklarade Nilson.

Kvitterat - i sista sekunden.

Efter 0–6 och en svag insats mot Luleå borta i tisdags jagade HV71 upprättelse mot AIK.

Men ett smart spelande AIK, som tajtade ihop i defensiven och hade en glödhet Niklas Lundström i mål, var det något hetare laget i den första perioden.

Danske talangen Nicklas Jensen kom efter åtta minuter fri med HV-målvakten Gustaf Wesslau, som klarade det läget med en fin benparad. Men när Esa Pirnes några minuter senare stod ren fick Wesslau kapitulera.

– Vi hade en plan som vi jobbade efter och den följde vi i den första perioden, sade AIK-tränaren Per-Erik Johnsson.

I den andra perioden hade HV71 inte mindre än fyra numerära överlägen. Men unge Niklas Lundström fortsatte att spela stabilt och lyckades freda sitt mål, trots att HV71 sköt hela 19 skott i mellanperioden. HV71-forwarden Marcus Nilson var inte nöjd med sitt lags utdelning.

”Vi dominerade”

– Vi dominerade den andra perioden, men lyckades inte få hål på dem. Att inte göra mål på fyra powerplay är för dåligt, sade han.

Det var dock HV71:s nummer fyra som såg till att spräcka Niklas Lundströms nolla. William Karlsson spelade fram Nilson, som gjorde sitt tolfte mål för säsongen och kvitterade till 1–1, tidigt i den tredje perioden. I och med målet klev Marcus Nilson upp som både mål- och skytteligaledare i HV71. Anledningen till det är, enligt Nilson, samspelet med kedjekamraterna William Karlsson och Patrik Carlsson.

– Jag spelar med väldigt bra medspelare, och vi fungerar väldigt bra ihop. Jag tycker framför allt att William har tagit enorma steg, han är bra både defensivt och offensivt.

Med fyra minuter kvar såg Broc Little ut att ha fixat tre poäng åt sitt AIK. Men när matchuret stod på 19.59 slog Marcus Nilson till för andra gången i matchen och för 13:e gången för säsongen.

– Jag visste att det var lite tid kvar, jag ställde mig framför mål och hade flax att pucken kom fram till mig, sade Marcus Nilson om sitt anmärkningsvärt sena kvitteringsmål.

Efter en mållös förlängning fick matchen avgöras på straffar. Jason Krog sköt extrapoängen till HV71, som därmed behåller serieledningen.