Ishockey

Supportarna i uppror: ”Värre än polisen”

Av: 

Mattias Karlsson

HOCKEY

Linköping, Luleå och Modo har fått flaggförbud på sina hemmamatcher.

Supporterklubbar i SHL och hockeyallsvenskan är upprörda över hur förbundet agerar.

– Förbundet är mer övernitiskt än polisen, säger Peter Hörnell som är sekreterare i Modos fansorganisation Lumberjacks.

På grund av pyroteknik på läktarna har Linköping, Luleå och Modo bestraffats under säsongen.

Svenska Ishockeyförbundet har utdömt flaggförbud, böter och tillträdesförbud.

Samtidigt som identifierade personer har polisanmälts och åklagare har inlett förundersökning.

Supporterklubbarna i SHL och hockeyallsvenskan tycker att bestraffningarna är orimliga och destruktiva.

De går nu ut med ett öppet brev för att ge uppmärksamhet till problemen och försöka inleda en diskussion med förbundet.

– Brevet tar egentligen bara upp en liten del, vi skulle behöva skriva en hel bok. Fotbollen har haft problem med polisens villkorstrappa, men vi har ett förbund som själva är ännu hårdare för att de är rädda för att polisen ska gå in och agera, säger Peter Hörnell.

Ifrågasätter tolkning

Enligt dem följer bestraffningarna inte det reglemente som finns.

– Det står ganska tydligt i tävlingsbestämmelserna att om det ska införas ett flaggförbud så måste det ha avsiktligt använts flaggor för att dölja pyroteknik. I Modos fall identifierades ju två personer av kamerorna redan under matchen och de var inte dolda under några flaggor – förbundet har bara sett pyroteknik och sedan infört flaggförbud för att komma på någon bestraffning, det har inte gjorts några grundliga undersökningar, säger Peter Hörnell.

Enligt deras tycke handlar förbundet inkonsekvent och ologiskt.

– Efter incidenten med Modo passerar fyra eller fem hemmamatcher där det inte finns några problem eller störningsmoment överhuvudtaget. Sedan kommer beslutet om ett flaggförbud.

Vid straffet gick Modo ut med att klubben tänkte överklaga bestraffningen.

– Modo skickade in en ansökan om att få överklaga – de fick bara ett kallt svar tillbaka att de inte hade någon rätt att överklaga, för att enda gången det går är när det kan finnas anledning till ändring i reglementet. Här handlar det inte om att vi ska ändra i reglementet, här handlar det om att de har tolkat det fel, säger Peter Hörnell.

”Trippel bestraffning”

Supporterklubbarna håller med om att pyroteknik inne i arenor med tak ska bestraffas.

– Vi skriver alla under på att det accepteras ett straff för användning av pyroteknik när det inte är tillåtet, det är inget som någon säger emot. Det är konsekvenserna som blir så pass fel, säger Peter Hörnell.

Deras förslag är att straffen fokuseras mer på individen, på samma gång vill de ha diskussion och samarbete för förebyggande åtgärder.

– I de här fallen blir personen dömd, klubben blir dömd med böter och supportrarna blir dömda med flaggförbud. Det blir trippel bestraffning på en händelse, säger Peter Hörnell.

Modo och supporterorganisationerna Lumberjacks och Modotifo Support har under hösten haft flera möten för att diskutera en positiv supporterkultur och regelverket som finns kring matcharrangemang.

Det har bland annat utrett möjligheterna till en SLO (Supporter Liaison Officer).

– Vi tycker att det rimligtvis borde vara ett krav på att man måste ha en SLO om man ska spela i SHL och hockeyallsvenskan. Så att det finns ett naturlig och tydlig kanal mellan supportrar och klubb, så att det inte blir avstånd och vi mot dem, säger Peter Hörnell.

”Förebyggande åtgärd”

Det är tävlingsnämnden som behandlar ärendena om matcharrangemang.

De vill poängtera att de tre aktuella fallen handlar om upprepade händelser och att man har tagit hänsyn till historiken.

Andra klubbar där det inte handlar om återfall i lika stor utsträckning kan ha fått mildare straff som inte handlar om flaggförbud.

Bland annat har Kristianstad använt pyroteknik borta mot Karlskrona och Timrå borta mot Vita Hästen.

– Flaggförbudet är en förebyggande åtgärd, det är tänkt för att begränsa möjligheterna att det ska hända igen. Det har varit svårt att identifiera personer för att det har varit väldigt mycket flaggor, säger Olof Östblom som är närvarande från Svenska Ishockeyförbundets sida i tävlingsnämnden.

Nämndens bild är att flaggor har använts i alla tre fallen för att maskera sig.

– Om man som de här supporterorganisationerna säger är emot pyroteknik så borde de på läktarna och i klackarna hjälpa till med identifiering. Det har vi inte lyckats med varken hos Linköping eller Luleå, det har blivit väldigt svårt när de inte hjälper till, säger Olof Östblom.

”Elda inte i våra arenor”

De ser flaggförbundet som en kraftfull handling för att att det ska bli en förbättring och att problemen ska lösas.

– Det är inte flaggorna i sig vi är emot, vi tycker att de och hela supporterkulturen är inslag vi vill ha på arenorna. Men när de används för att dölja en brottslig handling blir det konsekvenser, säger Olof Östblom.

Att ta tag i frågan själva är medvetet för att se allvarligt på det inträffade.

– Vi har tagit en tydlig ställning, vi är oroliga och emot all form av pyroteknik som inte har tillstånd och inte är kontrollerad. Vi agerar utifrån vårt regelverk samtidigt som vi har en ständig dialog med polisen, vår eskalering av straff liknar polisens villkorstrappa – det här har blivit vanligare och vanligare, men vi har ännu inte samma problem som fotbollen, säger Olof Östblom.

Utan att ännu ha tagit del av det öppna brevet så välkomnas initiativet att skapa en diskussion.

– Vi accepterar inte att man eldar i våra arenor. Det känns viktigt att vi tar oss tid, lyssnar och kommer fram till lösningar, säger Olof Östblom.

För att kunna överklaga och få ärenden prövade i förbundsstyrelsen måste det gjorts något formfel som missat yttrande eller att det kan vara prejudicerande.

Linköping har fått flaggförbud hela säsongen, Luleå och Modo har fått flaggförbud till och med den 31 januari.

När det gäller bötesbeloppen fick Linköping böta 25.000 kronor, Luleå 10.000 kronor och Modo 5000 kronor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Modo får flaggförbud: ”Identifierat två personer”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey

SHL Svenska hockeyligan

Hockeyallsvenskan

Ishockeyförbundet

Pyroteknik