Islossning för Finland i VM – körde över Ungern

Mikko Rantanen väntar på första målet

Publicerad 2023-05-19

Finland har haft ett svajigt VM och var illa ute mot Ungern efter två perioder.

Då lossnade det rejält för Finland och man vann med 7–1 – men SVT:s expert Mikael Renberg var inte imponerad.

– De synkar inte över tre perioder, säger han i sändningen.

Nej, det såg inte något vidare ut för Finland efter två spelade perioder. Trots att Ungern hade blivit överkörda av Tre Kronor med 1–7 ett dygn tidigare hängde man med bra mot värdnationen.

Visserligen ledde finländarna med 2–1 efter två spelade perioder men offensiven var långtifrån sprudlande och Ungern saknade inte chanser.

– Man ska inte räkna bort Finland. Men, de har inga goda vanor just nu och de måste verkligen steppa upp, säger SVT:s expert Kim Martin Hasson i sändningen efter andra perioden.

Steppa upp var dock precis vad Finland skulle göra.

Finlands storstjärna Mikko Rantanen är fortfarande mållös.

Ketchupeffekt

Atte Ohtamaa satte 3–1 mindre än en minut in i perioden och två och en halv minut senare sprätte Teemu Hartikanien upp fyran i krysset.

Till slut blev det seger med 7–1 för Finland efter att Joel Armia avslutat målskyttet med en vacker soloprestation.

– Precis på samma sätt som vi bedömer Tre Kronor ska vi bedöma Finland. Det är individuella prestationer som leder till målen och självklart tar de över tredje perioden fullständigt och vinner helt rättvist, men det är ändå inte ett finländskt lag som synkar över tre perioder. Jag är inte imponerad av Finland, säger SVT-experten Mikael Renberg.

Storstjärnan Mikko Rantanen stod för tre assist men han väntar fortfarande på första målet – trots flera bra chanser. På fem matcher står den spelskicklige forwarden noterad för sju assist.

Svårt nå gruppseger

Finland ligger därmed trea i gruppen på tio poäng efter fem spelade matcher. Man har ett fördelaktigt motstånd i de tre sista gruppspelsmatcherna men någon gruppseger ser det inte ut att bli.

Både USA (två poäng före) och Sverige (en poäng före) har en match mindre spelad och det mesta pekar på att de lagen gör upp om gruppsegern i den sista matchen.