Hockeybasen kräver svar från regeringen: ”Måste få tydligare besked”

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya publikrestriktioner – samtidigt som svensk ishockey blöder.

Nu skärper Anders Larsson tonen angående mer statligt stöd:  

– Vi måste få ett besked från regeringen och idrottsministern, säger Ishockeyförbundets ordförande.

I går kom beskedet om nya, hårdare publikrestrektioner. Det som tidigare var uppe i 300 åskådare är nu nere i endast åtta besökare. Som en följd av beslutet väljer flera SHL-klubbar att helt stänga ner för publik fram till jul.

Samtidigt ska den miljard som regeringen sköt till åt idrotten för kvartal tre nu fördelas – och ishockeyn får totalt 195 miljoner att dela på. Välbehövliga pengar men också endast en temporär lösning, enligt de styrande.

– Klubbarna gör ett otroligt jobb med diverse besparingar och nedskärningar, men det kommer att vara väldigt tufft utan ytterligare statligt stöd, säger Anders Larsson.

Anders Larsson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Anders Larsson.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har tidigare varit ute och krävt att idrotten ska få ytterligare två miljarder för uteblivna inkomster under 2021.

Sätter stödfrågan i fokus

Nu är också Anders Larsson tydlig med vad han vill se från stat och regering.

– Myndigheterna bedömer smittoläget som ytterst allvarlig och givetvis ska idrotten vara med och ta ansvar. Men just inskränkningarna i publikfrågan sätter fingret på behovet av extra statligt stöd. Än finns inga beslut från stat och regeringen om 2021. Riktningen vi ser nu (i publikfrågan) sätter verkligen stödfrågan i fokus och att vi får ett besked från regeringen och idrottsministern.

Vad vill du se?

– Jag hoppas vi kan få ett tydligare besked om hur man konkret tänker i stödfrågan för 2021, säger Larsson.

Hur allvarligt är läget?

– Det är väldigt ansträngt på många håll. I kronor räknat är behovet störst i högsta serien, men våra elitklubbar är också motorer i hela ekosystemet. Hockeygym, herr- och damlag, junioravdelning och även för mindre klubbar i sina regioner.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!