Anton Holm hjälte för SSK i jumbomötet

Uppdaterad 2016-12-08 | Publicerad 2016-12-07

På väg att förlora jumbofinalen mot Västerås och tappa kontakten med lagen ovanför.

Då räddade Anton Holm Södertälje med ett sent kvitteringsmål innan han avgjorde mötet på straffar.

Anton Holm.

Det var två stukade lag som klev ut i den allsvenska jumbofinalen. Nästjumbon Västerås kom till match med tre raka förluster och gästande SSK hade två förluster färskt i minnet.

Och var formpilarna pekade syntes tydligt i lagens anfallsspel.

Lagen hade svårt att skapa heta chanser i spel fem mot fem och när man väl fick chansen i spel fem mot fyra fortsatte man att krama klubban hårt.

Zetterberg öppnade målskyttet

Faktum var att de två bästa lägena under matchens första 50 minuter var två frilägen som lagen fick i respektive boxplay-spel. Men både Cristopher Fish och Patrik Kallmert missade sina frilägen, precis som Stefan Gråhns gjorde i mitten av tredje perioden.

Men efter att Västerås avlossat drygt 30 skott och avverkat cirka tio minuter i powerplay kom utdelningen till slut.

19-årige Lukas Zetterberg drog till ett slagskott direkt som överlistade Alexander Sahlin efter 12,22 av slutakten.

Allt handlade om Holm

Det såg ut att räcka till tre viktiga poäng men med 1,42 kvar tog Mats Waltin ut sin målvakt och i spel sex mot fem kunde målkungen Anton Holm sätta 1-1, hans fjortonde i år.

Och i förlängningen handlade det mesta fortsatt om just Anton Holm. Först hade han en 2-1-puck i mål som dömdes bort och sedan han en utvisning för en boarding på förre lagkamraten Simon Karlsson.

Den klarade SSK av och när han kom in på isen kom Holm direkt i en situation där han krockade med Västerås målvakt Henrik Lundberg som blev liggande på isen ett tag.

Något mål blev det dock inte i suddenspelet heller utan straffar vidtog. Och där klev Anton Holm fram – igen – och avgjorde. Bonuspoängen tar visserligen inte Södertälje upp från jumboplatsen men vändningen gör att man har kontakt med Västerås, en poäng ovanför i tabellen.

I Oskarshamn vann Tingsryd Smålandsderbyt med 3-2 efter förlängning. Även Vita Hästen bortavann, i deras fall med 3-1 mot Almtuna.

Mora ångar på i tabellen, efter 5-3 hemma mot Björklöven är man uppe som ny trea i tabellen.