Kan ha varit AIK:s hittills viktigaste seger

Och en het 16-åring.

Lägg namnet Nils Höglander på minnet.

Sista chansen var kanske lite överdrivet, det svänger som alla vet fort i allsvenskan. Ändå var det lite så det kändes när AIK åkte ut på Hovets is.

En hemmaarena där Roger Melins lag inte hade tagit en trepoängare sedan slutet av november.

Ytterligare en förlust, i så fall den sjunde på nio matcher, hade gjort avståndet upp till kvalspel om en SHL-plats ännu större.

Och avståndet till negativt kval än mindre.

Motståndet var snudd på tuffast tänkbara, formstarka topplaget Tingsryd.

Har verkligen tagit chansen

16-årige succéforwarden Nils Höglander såg möjligheter. Inte svårigheter.

Det var väl Billy Idol som sjöng ”Sweet Sixteen” långt innan unge Höglander föddes.

Nu nynnade nog de tappra som var på plats på Hovet på just den melodin.

Höglander spelade ungdomshockey med Skellefteå, men hamnade förra säsongen i Timrå.

Han flyttade till Stockholm från Timrås U18-lag till den här säsongen och tanken var nog att han skulle spela med J18-hockey även med AIK. Möjligen J20.

I stället har Höglander fått chansen i det A-lag som har krisat under stora delar av säsongen.

Och han har verkligen tagit den.

Fem mål på sexton matcher

Mot Tingsryd tog han plats i lagets förstakedja. Tillsammans med två andra tonåringar. Nyblivne 19-åringen Fredrik Karlström och 18-årige Jesper Bratt.

Redan efter 41 sekunder skickade 16-åringen från Malå i landskapet Lappland in matchens första mål.

I andra perioden gjorde AIK-fansens nya kelgris 3–1 då han lekte in pucken i ett friläge med Tim Sandberg. AIK hann också göra 4–1 innan mittperioden var över.

Två mål från Höglander under de två första perioderna efter iskalla och kliniska avslutningar.

Nu är han uppe i fem mål på sexton matcher.

Det är inte bara målen som gör Höglander till en publikfavorit. Han tar även för sig i det fysiska spelet och har redan hunnit dela ut några riktigt offensiva tacklingar.

Sedan finns det definitivt en del att jobba med i det övriga spelet. Både med och utan puck.

Fattas bara annat.

Juniorkedjan var inne på Tingsryds två första mål i den tredje perioden och mot slutet bänkades de av Roger Melin.

Tingsryd snedseglade å det grövsta

Tingsryds tränare Magnus Sundqvist kände inte igen sitt lag i de två första perioderna.

Det gjorde nog ingen annan heller.

De normalt så disciplinerade och konsekventa Tingsryd åkte runt och snedseglade å det grövsta på Hovets is. Tappade spelare högt upp i banan. Struntade i att backchecka. Fick spelvändningar mot sig i i stället för med sig.

Det blev något bättre i den tredje perioden, samtidigt som AIK svajade precis sådär som vi vant oss vid den här säsongen. Nu räckte det ändå till en 5–4-seger för hemmalaget.

Jag vågar påstå att det var en av AIK:s viktigaste segrar den här säsongen.