Leksand tog viktig seger – knaprar in på toppduon

Publicerad 2018-02-16

Leksand hade fyra förluster på sina fem senaste.

Då tog dalalaget en viktig seger under fredagskvällen när Pantern besegrades med 3–1.

Detta i Robin Rahms debut - nyförvärvet som räddade 34 av 35 skott.

Det vankades toppmöte i hockeyallsvenskan under fredagskvällen när tabelltrean Leksand tog emot tabellfyran Pantern. Frågan alla ställde sig var vilket av lagen som skulle hänga på och närma sig AIK och Timrå i den absoluta toppstriden?

Leksand kom med en sviktande form, där laget förlorat fyra av sina fem senaste matcher. Samma gällde faktiskt Pantern som hade fyra förluster på sina sex senaste.

Efter den första perioden kvarstod frågan fortfarande, utan att ha blivit besvarad.

Rahm debuterade – Ritola missade öppet mål

För det var mållöst i Tegera Arena, där bortalaget Pantern hade skapat de flesta chanserna. Men i mål hos hemmalaget stod nyförvärvet från Odense, Robin Rahm, som i kväll gjorde sin debut för sin nya klubb efter att ha anslutit från danska Odense tidigare i veckan. Rahm spikade också igen inledningsvis i matchen.

I andra perioden öppnade spelet upp sig mer, och det blev mer fart och fläng under grillorna. Mattias Ritola var jättenära att spräcka målnollan efter ett snyggt Leksandsanfall efter nio minuters spel - men missade öppet mål då klubban bröts på mitten precis i skottögonblicket.

I stället var det Pantern som gjorde 1–0. Laget, som har seriens sämsta boxplay med 76 procent, hade precis blivit fulltaligt efter att ha klarat av ett numerärt underläge när Robin Sterner tryckte in ledningsmålet - assisterad av Sebastian Dyk.

Omedelbar replik

Den ledningen varade dock inte länge. 20 sekunder senare revanscherade Ritola sig från den tidigare missen när han replikerade omgående på pass från Daniel Pietta.

Det var stundtals ganska grinigt på isen, där bland annat Panterns Lucas Nordsäter och Leksands Anton Öhman brottades med varandra när signalen för den andra perioden ljöd.

I tredje perioden tog Leksand sedan ledningen efter 4.33 när Oskar Lang målade efter passning från Johan Porsberger.

Panterns kvitteringsjakt försämrades därefter i slutskedet när laget tog på sig en onödig tvåminutersutvisning. I stället avgjorde Leksand i tom bur till 3–1 genom Daniel Bertov, vilket betydde tre viktiga poäng för hemmalaget.

Därmed besvarades också den inledande frågan, då Leksand knaprar in på toppduon i tabellen.

I bottenmötet tog Västervik en viktig trepoängare. Laget hemmaslog Tingsryd med 4–1 efter två mål av Victor Öhman, ett av Emil Wahlberg och ett av Joacim Hedblad. Tingsryds reduceringspuck stod Erik Borg för.

Bortalaget Tingsryd vann dock skotten med 29–34, men hade inte riktigt skärpan där den här kvällen.

I och med segern lämnar Västervik nedflyttningsplats tillfälligt och klättrar två tabellplaceringar, från 13:e till 11:e plats. Tingsryd faller i stället ner till 12:e plats.