Delar ut 15 miljoner till 95 000 spelare

ATG utsatta för spelkupp – frös alla vinster: ”En unik situation”

Publicerad:
Uppdaterad:
Mack Dragan var en av V75-skrällarna på Örebro i fjol.
Foto: MARIA HOLMÉN, LARS JAKOBSSON/TR BILD
Mack Dragan var en av V75-skrällarna på Örebro i fjol.

TRAV

ATG har blivit utsatt för en spelkupp.

Spelbolaget delar nu ut 15 miljoner kronor till 95 000 spelare.

– Det är givetvis en unik situation, men det känns både bra och rätt att göra så här, säger Nicklas Jonsson som är ansvarig för hästspelen på ATG, till Travronden.

Lördagen den 4 maj i fjol avgjordes V75 på Örebro. Och trots att fyra av loppens vinnare inte var speciellt betrodda stannade bara utdelningen på sju rätt på låga 9 358 kronor.

När väl vinstlistan kom efter omgången visade det sig att 18 av de 20 högsta vinsterna hade gått till spel på Malta – där fem av systemen betalde ut mer än 1,2 miljoner kronor vardera. Samtliga av de systemen hade dessutom fem spikar. Totalt gick 15,5 miljoner kronor i vinster till Malta den V75-omgången.

Frös alla vinster

Spelbolaget ATG valde att frysa vinsterna och drog igång en utredning.

ATG drog genast igång en utredning kring Malta-vinsterna, en utredning som fortfarande pågår.

– Spelen var gjorda på ett sådant sätt att det funnits anledning för ATG att utreda överträdelser av systembegränsningarna i spelreglerna, sa ATG:s totochef Magnus Lunner då.

Efter nästan ett år är ATG:s granskning klar och där fann man att det innehöll mer än 5 000 system, vilket är ett brott mot reglerna om systembegränsningar.

”Började fatta misstankar”

Nu betalar spelbolaget ATG tillbaka 15,5 miljoner kronor till 95 000 spelare.

– Det är klart att vi på ATG direkt började fatta misstankar att det kanske inte hade gått rätt till. Vi startade en utredning tillsammans med Malco, bolaget på Malta, som är vår partner där. Det blev en väldigt lång utredning eftersom den omfattar flera avtalsmässiga parter, säger Nicklas Jonsson, ansvarig för hästspelen på ATG till facktidningen Travronden.

Trots spelkuppen från Malta anser Nicklas Jonsson att man som kund ska kunna känna sig trygg hos ATG.

– Ja, jag känner mig väldigt trygg. Jag tycker också att den här utredningen visar att vi agerade och löste den här situationen på ett bra sätt.

Utbetalningarna sker till cirka 95 000 kunders konton på ATG och varierar från en knapp krona upp till i något fall över 100 000 kronor.

– Det känns skönt att vi kan betala ut pengarna till våra kunder nu. Jag förstår att det kan verka märkligt att en del får mindre än en krona, men rätt ska vara rätt, säger Nicklas Jonsson i ett pressmeddelande.

Ambitionen är att samtliga utbetalningar ska vara klara sista veckan i april.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN