Rent styrkeprov av talangen: Tror på final

Krossade motståndet från dödens – lärlingen om nya stjärnan: Klart vi är optimistiska efter förra insatsen

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
Samu Sundqvist och Dante Godiva
Foto: Foto: Lars Jakobsson / TR BILD, ATG Live
Samu Sundqvist och Dante Godiva

Det treåriga framtidslöftet Dante Godiva var strålande senast vid segern på Umåker.

På tisdag ska hingsten försöka kvala in till miljonloppet Svenskt Travkriterium.

– Han var riktigt bra senast från dödens, säger lärlingen Samu Sundqvist i amatörstallet Ratu om nya stjärnan, till Trav365.

Det var en mäktig insats vi fick se på Umåker den 6 september då den treårige supertalangen Dante Godiva vann ett Breedersförsök – från utvändigt ledaren.

Trots att en så kapabel häst som Easy Cash tog hand om ledningen kunde alltså Ingemar Hultqvist och stall Ratu se på när Mika Forss tog sig förbi den sista biten på upploppet.

– Han var otroligt fin från dödens och trots att han radat upp segrarna så var nog den här insatsen den allra svettigaste hittills. De sista 400 meterna lär ha gått riktigt snabbt och jag kan inte annat än att vara nöjd med hästen, säger Sundqvist.

”Ska räknas”

På tisdag kväll väntar nästa uppgift för den unge hingsten då Solvalla har sina semifinaler till Svenskt Travkriterium och Svenskt Trav-Oaks.

Hästen startar i det åttonde loppet och har fått bricka fyra bakom bilen. Precis som vid de senaste loppen sitter den finske toppkusken Mika Forss i sulkyn.

Alla heaten till Kriteriet går över distansen 2 640 meter med autostart och skulle man ta hem segern vid Solvallas finaler den 29 september – så kan man lägga till fyra miljoner kronor på kontot.

– Jag ser fram emot semifinalerna och jag är optimistisk. Jag har stor respekt för motståndet och jag är medveten om att det blir tufft att nå final, men med tanke på hur det såg ut senast uppe i Umeå, så ska han räknas, säger den 42-årige lärlingen och fortsätter berätta om loppet:

– Utgångsläget är bra för oss och löser det sig längs vägen blir jag inte förvånad om han dyker upp där framme. Han kommer att gå utrustad precis som vid den senaste starten.

Hur ser du på motståndet?

– Jag tycker vi möter flera bra hästar, men på förhand ser väl ändå Svante Båths Global Adventure tuffast ut.

”Siktas även mot Breeders”

Det är inte bara Kriteriet som hägrar för treåringen utan det lilla stallet har fortfarande chansen att ta sig till final i Breeders Crown. Den 27 oktober ska finalfältet koras när Solvalla har sina semifinaler.

Om Dante Godiva skulle klara det sista hindret på huvudstadsbanan kan stall Satu se fram emot att resa till Eskilstuna den 10 november – då banan traditionsenligt har sin stora finaldag.

– Vi har mycket att se fram emot och jag är fortsatt optimistisk. Självklart är ju målet att kvalificera oss för båda finalerna, men jag inser samtidigt att det är jättesvårt. Vi tar ett lopp i taget och hoppas han får fortsätta leverera som han gjort hittills, säger Umåker-tränaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN