”Vi vill hjälpa unga att stå emot näthat”

Prins Carl Philip och Sofia i podd med Näthjältar

Uppdaterad 2018-04-23 | Publicerad 2017-02-02

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip engagerar sig nu mot näthat i podden "Jakten på likes" med Linnea Holst och Isa Galvan som blev Årets Näthjältar på Svenska Hjältar-galan 2015.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia pratar näthat med Svenska hjältarna Linnea Holst och Isa Galvan i en ny podd.

– Vi har tagit emot mycket elaka kommentarer, berättar prinsparet.

Linnea Holst och Isa Galvan, båda 20 år, blev Svenska hjältars Näthjältar 2015, efter att ha dragit igång en kampanj mot näthat på sin gymnasieskola i Lund.

Nu startar de podcasten ”Jakten på likes”, som hade premiär i veckan. I det första avsnittet gästas de av prins Carl Philip och prinsessan Sofia, som därmed gör sin debut i poddvärlden.

– Det är så många – både unga och vuxna – som blir hatade på nätet, så det här är en viktig fråga för oss, berättar prinsen i podden.

”Jakten på likes” produceras och ges ut av prinsparets egen stiftelse, och det var genom den de fick kontakt med Linnea och Isa.

I avsnittet berättar prinsessan Sofia öppenhjärtigt om hur hon själv drabbats av hat på sociala medier:

– De första åren efter att jag träffat Carl Philip blev det en enorm näthatsstorm mot mig som person. Det var lite som att gå in i en vägg. Jag hade inte riktigt filtret att stänga ner, så det kom åt mig väldigt hårt. Det har skapat förståelse för er unga. Jag hade svårt att veta hur jag skulle hantera det.

”Svårt att inte ta åt sig”

Prins Carl Philip får i podden frågan om hur han kunde vara ett stöd:

– Jag funderade över ”Hur ska jag underlätta?”. Det går att säga ”läs inte” och ”ta inte åt dig”, men det är så himla svårt. Det har jag också känt när jag själv fått enormt mycket kommentarer.

– Man måste tänka på att det finns mycket nätkärlek också, säger båda.

Linnea, hur var det att spela in en podd med prinsparet?

– Vi var lite nervösa. Men det blev ett jättebra samtal, vi är väldigt nöjda. Vi hade träffat dem innan, och de är väldigt öppna och superlätta att prata med. Det var spännande, och blev en väldigt bra start.

De berömde er och sa att ”ni är hur grymma som helst”. Hur kändes det?

– Väldigt bra! De är verkligen snälla.

Efter sin kampanj ”Polare på Polhem” har Linnea Holst och Isa Galvan fortsatt att engagera sig för näthat, och de hoppas på fler olika projekt i framtiden.

Riktar sig till föräldrar

Podcasten ”Jakten på likes” sänds i tio avsnitt och ska bland annat ta upp olika sociala medier. Den riktas främst till föräldrar, men tanken är också att de ska kunna lyssna ihop med sina barn för att få igång ett samtal om sociala medier.

Linnea Holst tycker att vuxna ibland är för oroliga och rädda för sociala medier, eftersom de känner att de inte har kontroll.

– Då kan det vara svårt att berätta för sin förälder att man blivit utsatt för något. Det är inte bra om föräldrarna hotar med att stänga ner Facebook eller Instagram till exempel, då vill man ju inte säga till om man råkar ut för något.

Dessutom gäller det att vara en bra förebild som vuxen, poängterar hon:

– Det går inte att själv till exempel kommentera offentliga personer på Facebook på ett dåligt sätt och sedan säga till sitt barn att man måste vara schysst på nätet. Det blir dubbelmoral.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!