Tilde, 16: ”Hon hade blod i hela ansiktet”

Publicerad 2024-04-27

Kumlabon Tilde Hansson Sonnerstedt ryckte in i ett nödläge på Örebro station.

Det hängde på sekunderna när en kvinna föll ner på rälsen på Södra station i Örebro.

16-åriga Tilde Hansson Sonnerstedt var ensam på perrongen. Hon hoppade genast ner på spåret.

– Det är klart att jag var rädd, men det var så mycket adrenalin, säger Tilde.

Kumlabon Tilde Hansson Sonnerstedt, 16, stod på perrongen på Södra station i Örebro och pratade i telefon med sin pojkvän. Skoldagen hade slutat tidigt. Det var mitt på dagen den 25 januari och ganska folktomt, men på perrongen mittemot såg hon en kvinna i 30-årsåldern. Tilde hann få intrycket av att kvinnan verkade berusad.

Sedan hände allt snabbt, berättar Tilde.

– Plötsligt såg jag hur kvinnan vacklade till och föll ner från perrongen. Jag sa till min pojkvän: ”Någon ramlar ner på spåret!” och sen lade jag på. Jag kastade ner min dator och väska på marken, sprang över och hoppade ner på rälsen, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att jag var rädd, men det var så mycket adrenalin, så jag bara sprang.

Ansiktet mot marken

Ett tåg hade nyss passerat, nästa var några minuter bort. Tågen som passerar stationen får köra i 80 kilometer i timmen.

Tilde berättar att kvinnan hade ramlat framåt, så att hon låg på mage över ena rälsen och med ansiktet mot marken.

– Jag vände på henne, och då såg jag att hon hade blod i hela ansiktet. Jag försökte få kontakt med henne, men jag fick inget svar.

Örebro station har varit olycksdrabbad. Den 28 februari i år dog tragiskt tre personer som blev påkörda. Bilden från platsen togs dagen efter.

Det var bråttom att få upp kvinnan från det farliga spårområdet. Men det var inte oöverstigligt högt upp till perrongen, berättar Tilde.

– Klart att det var tungt att lyfta henne, men det gick på något vänster. Jag var bara stressad och kände ”Hon måste upp härifrån!”. Jag är ganska lång, och hon var nog bara 1,60 meter, så jag kunde ta henne under armarna och först få upp hennes överkropp på spåret, och sen benen, berättar hon.

Väl uppe på perrongen ringde Tilde 112.

– Jag satt med kvinnan och höll i henne, eftersom vi fortfarande var nära spåret.

Har fått beröm

Kvinnan kvicknade till något och operatören på SOS Alarm uppmanade Tilde att ställa frågor till henne, vilket hon gjorde. Ambulansen anlände efter bara några minuter.

– Ambulanspersonalen sa att jag hade agerat precis rätt.

På samma station miste en månad senare tre personer i livet, i en tragisk olycka den 28 februari. En påminnelse om att det kan handla om sekunder när man hamnar på spåret.

Tilde Hansson Sonnerstedt har fått mycket beröm för sin insats efteråt, från vänner och familj.

– Mina vänner har sagt att de inte hade vetat vad de skulle göra om de varit i min situation. Jag får höra att folk är stolta över det jag gjort.