Anna kämpar för papperslösa – trots hot från rasister

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-09

Barnmorskan har hjälpt flyktingar med vård i 18 år

Barnmorskan Anna Venegas Rydmark har kämpat i 18 år för att papperslösa flyktingar ska få vård. ”Det värsta var nog deras rädsla för att söka vård.”

Barnmorskan Anna Venegas Rydmark, 68, har hjälpt papperslösa flyktingar i 18 år.

Och hon vägrar sluta.

Trots hot från både rasister och nazister.

Redan 1991 började du hjälpa papperslösa flyktingar. Varför?

– För det var då som de första papperslösa kvinnorna kom till min mödrahälsovård. Först ville jag inte tro att de nekades vård. Men sedan var det flera som berättade att de blivit avvisade eller tvingat betala. Och som papperslös handlar ju vardagen om att överleva. Så de hade inte råd att betala för en normal graviditet som kostar cirka 25 000 kronor.

”Så jävla arg”

Vilka andra problem fanns det?

– Det värsta var nog deras rädsla för att söka vård. En papperslös kvinna hade hämtats av polis i ett väntrum. Hon hade kommit in för att avbryta sin graviditet. Och personalen förstod att hon levde som gömd och tipsade polisen. Trots att de bröt mot sekretesslagen. Så kvinnan greps och fördes ut ur landet. När jag fick reda på det blev jag så jävla arg.

Vad gjorde du då?

– Jag mådde så fruktansvärt illa av situationen att jag var med och grundade en flyktingklinik. Där samlade vi ihop läkare och personer med sjukvårdsutbildning. Och alla arbetade ideellt. Men det fanns hela tiden en rädsla hos de papperslösa att polisen skulle komma. Så vår läkarklinik höll till i flera olika lokaler. Det kunde vara lagerlokaler, bibliotek, ja, allt möjligt. Ofta tänkte jag att det var ofattbart att vi befann oss i Sverige.

Hotades av rasister

Du var även med och debatterade frågan i tv och tidningar. Vilka konsekvenser fick det för dig?

– När jag började synas i media fick både rasister och nazister upp ögonen för mig. Det innebar allt från hotfulla telefonsamtal till brev. Även om jag inte försökte bry mig var det givetvis jobbigt.

Ångrade du någonsin att du engagerat dig i frågan?

– Nej, vi måste vara solidariska. Ofta när jag går på stan kommer det fram kvinnor med sina barn och tackar mig för vad jag gjort för dem. Det känns givetvis bra men jag är övertygad om att de gjort likadant för mig. Vi kan inte ha ett samhälle där allt handlar om göra så mycket vinst som möjligt. Vi måste ta hand om varandra.

Delvis bättre

Har situationen förbättrats sedan du började?

– Delvis, men det stora problemet är att det inte finns något nationellt förhållningsätt. En del landsting har fattat egna beslut och ger papperslösa gratis mödravård. Men det är en skandal att det inte finns en lag. Ett samhälle som utelämnar vissa grupper har etiska och moraliska problem. Alla borde få vård på samma villkor.

Hur känns det att du blivit utsedd till en Svensk Hjälte och snart ska hyllas inför en miljonpublik?

– Jag är egentligen inte ett dugg intresserad av att synas i tidningar och tv. Fy farao vad hemskt. Och sedan får man massa anonyma samtal igen. Jag tycker det är skitjobbigt att riskera det. Men om det innebär att den här frågan uppmärksammas mer så är jag beredd att offra det.

ÅRETS KÄMPE

Anna Venegas Rydmark, 68, Stockholm.

Juryns motivering:

”Anna är en Svensk Hjälte 2009 för att hon under 18 år hjälpt papperslösa flyktingar att få sjukvård”.

Svenska hjältar |
Aftonbladet