Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Ace, Ben och Cross är årets polishundar

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

I år får tre hundar dela på utmärkelsen “årets polishund”. Det är kriminalsökhundarna Ace, Ben och Cross som prisas för sitt arbete med att hitta svenska journalisten Kim Walls kvarlevor.

”I det mycket uppmärksammade fallet med den svenska journalisten Kim Wall spelade tre svenska kriminalsökhundar en stor roll i sökande efter kroppsdelar i Öresund, skriver Svenska Kennelklubben i ett pressmeddelande.

1 av 3 | Foto: Philippe Rendu

Eftersom danska polisen inte har några egna kriminalsökhundar så fick de svenska hundarna Ace, Ben och Cross rycka in. Tack vare trions arbete kunde man hitta flera kroppsdelar.

– Det händer alltid något med den här hunden och ingen dag är den andra lik. Det är svårt att sammanfatta honom med tre ord då allt är viktigt men jag skulle nog säga; engagemang, energi och koncentrationsförmåga, säger Hans Norberg, schäferhunden Cross förare.

Trots dåliga väderförhållanden så kunde hundarna leda polisen rätt.

– Tack vare att man litade på hundarnas förmåga att markera på rätt ställe så fortsatte arbetet och kunde till slut ge resultat, säger Lars-Göran Eriksson, labradoren Aces förare.

Därför utser juryn, bestående av representanter från Svenska Kennelklubben, Polisen och Polisens Hundförarförbund, de tre hundarna till “årets polishund”.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.