15-åriga Moa somnade i snön – hittades av hunden Maximus

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:

VÄRMDÖ. Det är årets kallaste dag.

Maximus och husse Christian Raimondi, 27, går trots kylan sin vanliga runda. Nu är de på väg hem.

– Jag släpper Maximus för att han ska få upp värmen, men han tar en helt annan väg än den vi brukar gå. Han hittar Moa helt ensam i snön. Käken hänger ner, ansiktet är nedkylt och huden börjar vitna överallt, säger Christian.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

MAXIMUS BLEV RÄDDNINGEN. Staffordshire bullterrriern Maximus, 7 år, får upp vittringen på någonting under den iskalla kvällspromenaden i januari i år. Han sätter av mot ett skogsbryn vid en idrottsplats och hittar Moa sovande i snön.
Foto: CAROLINA BYRMO
MAXIMUS BLEV RÄDDNINGEN. Staffordshire bullterrriern Maximus, 7 år, får upp vittringen på någonting under den iskalla kvällspromenaden i januari i år. Han sätter av mot ett skogsbryn vid en idrottsplats och hittar Moa sovande i snön.

Trettonhelgen i år är iskall, vid 19-tiden på kvällen visar termometern 16 minusgrader.

I sitt radhus finns Lotta, trygg i sin förvissning att hennes 15-åriga dotter Moa ska sova hos sin kompis. Det säger hon till Lotta när de hörs av på telefon. De bestämmer att de ska höras av igen när Moa kommer hem till kompisen.

– Det är inget konstigt med det. Jag ringer till henne klockan tio, men får inget svar. Vid tjugo över tio börjar jag undra var hon är någonstans. Hennes telefon är avstängd, säger Lotta.

Lotta ringer kompisens mamma som säger att Moa inte ska sova över hos dem. Moa har sagt att hon ska sova över hos en annan av sina vänner. Det stämmer inte.

Foto: CAROLINA BYRMO
Ungdomarna köper sprit från en langare. – Jag drack väldigt mycket. Och så ramlade jag och somnade, säger Moa.

Moa sitter istället redan vid åttatiden på kvällen med sina kompisar på ett ställe där de kan vara säkra på att få vara i fred, vid idrottsplatsen. Här finns bara ett par lovstängda skolor, en skog och en åker som granne.

I ett bås tar gänget fram spriten de köpt av en langare och blandar med läsk. Moa blir kraftigt berusad.

– Jag drack väldigt mycket. Jag gick iväg, jag blev ledsen eller arg. Jag minns inte riktigt. Och så ramlade jag och somnade, säger Moa.

Nu, vid 23-tiden, har temperaturen sjunkit ytterligare ett par grader – och det blåser. Vid idrottsplatsen är lamporna släckta och den ligger helt öde, de flesta håller sig undan kylan.

Hon är mer eller mindre försvarslös. Klädd i sneakers, korta strumpor, tunna chinos och någon halvdålig parkasjacka. Ingen mössa, ingen halsduk, inga vantar.

Foto: CAROLINA BYRMO
– Moa ligger helt ensam i snön, är extremt dåligt klädd och är kraftigt berusad, säger Christian Raimondi.

Christian släpper sin sjuårige staffordshire bullterrier lös för att han ska kunna springa sig varm. Maximus sätter iväg direkt – men åt ett helt annat håll än det vanliga. Rätt in i mörkret på idrottsplatsen.

– Han tittar bakåt någon gång och ser att jag är med, men sedan pinnar han vidare. Han drar vidare in i ett skogsbryn. Där hittar vi Moa som ligger helt ensam i snön och är extremt dåligt klädd, kraftigt nedfrusen och kraftigt berusad. Jag förstår att det är en ungdomsfylla som har gått snett. Jag börjar förstå att hon blivit lämnad av sina kamrater, säger Christian.

– Jag ser att hon behöver snabb hjälp och värmas upp. Hon är mer eller mindre försvarslös mot kylan, det har kommit in snö överallt. Hon är klädd i sneakers, korta strumpor, tunna chinos och någon halvdålig parkasjacka. Ingen mössa, ingen halsduk, inga vantar. Till skillnad från mig som kommer i riktiga kängor och skoteroverall.

Foto: CAROLINA BYRMO
– Utan Maximus hade jag aldrig hittat Moa. Jag hade aldrig tagit den vägen, säger Christian.

Christian sätter på Moa sin mössa och vantar och försöker värma henne samtidigt som han larmar SOS.

– Maximus förstår att hon mår väldigt dåligt och vill ju också vara med och hjälpa. Han puffar och pussar på henne och försöker få henna att vakna och bli sig själv.

Ambulans skickas ut, men en låst grind gör att den inte kommer att kunna köra hela vägen fram för att hämta upp Moa.

Till grinden är det flera hundra meter och Christian inser att han måste försöka få henne närmare grinden. Christian bestämmer sig för att bära Moa dit. Han lyfter upp henne på ryggen och pulsar fram i tre decimeter snö till grinden, där ambulansen nu väntar.

– Jag lämnar mina kontaktuppgifter så att de anhöriga kan ringa om de har några frågor.

Foto: CAROLINA BYRMO
– Jag minns att jag är fruktansvärt ledsen och arg över att någon har lämnat henne. Jag ser ju på platsen att de har varit flera, säger Christian.

Sedan återvänder Christian och Maximus hem. Christian är djupt skakad över hur någon kan lämnas att frysa ihjäl i snön.

– Jag minns att jag är fruktansvärt ledsen och arg över att någon har lämnat henne. Jag ser ju på platsen att de har varit flera. Det ligger spritflaskor och ölburkar, det har varit ett gäng. Och en har blivit lämnad och nästan dött.

Strax efter ringer telefonen hemma hos Lotta. Det är Maria ungdom.

– De säger att Moa är där och att hon hittats när hon låg och sov i snön. De säger att hon är nedkyld och är okontaktbar. Det var ju en jättechock så klart, det är helt overkligt. Så klart jag ville åka in på en gång, men de säger att hon ligger och sover, säger Lotta.

Foto: CAROLINA BYRMO
Lotta på idrottsplatsen där Christian och Maximus hittade Moa kraftigt berusad i snön.

Också Lotta är chockad av att Moa övergetts i snön av sina vänner. Moas kroppstemperatur är bara 34 grader när hon kommer in till Maria ungdom.

– Ingen brydde sig om att gå och leta efter henne. Där låg hon och sov. Lämnad.

– Hon var ju så nära döden, så att det var ju bara några minuter ifrån.

Några timmar efter samtalet från Maria ungdom skickar Lotta ett sms till Christian. Han kan inte heller sova. Lotta ringer upp.

– Vi hade ett jättelångt samtal och gråter och är jätteledsna och chockade, säger hon.

Det är så mycket känslor. Man vill bara skrika och gråta och vara glad över att hon lever och arg för att de gjorde som de gjorde.

1 av 4 | Foto: CAROLINA BYRMO
Inga bostadshus finns i närheten av idrottsplatsen. Ett par skolor, skog och åkrar är närmaste grannarna.

De beslutar sig för att åka till idrottsplatsen för att Lotta ska få se var Moa låg.

– Och han visar mig var de har suttit, det är som ett bås där man har lite grejer till idrottsplatsen. Nu är klockan kanske två–tre på natten, så vi är där ganska länge, säger Lotta.

– Det är jättesvårt att skiljas och åka därifrån. Jag sätter mig i bilen och så kommer det bara en massa urskrik ur mig. Det är så mycket känslor. Man vill bara skrika och gråta och vara glad över att hon lever och arg för att de gjorde som de gjorde.

– Hur man kan lämna en människa?! Oavsett om det är ens värsta fiende eller om man inte tycker om den personen så ser man till att någon i något sånt här tillstånd blir upphämtad av någon. Oavsett vem det är. Man ringer, säger Christian.

Foto: CAROLINA BYRMO
– Hade inte allt det här om:et hänt, då hade hon dött. Så jag har ju fått tillbaka min dotter tack vare att Christian kom och gick där med sin hund. Annars hade hon aldrig levt i dag, säger Lotta.

Först då förstår jag vilken tur Moa har haft, att Maximus tog en helt annan väg – för jag hade aldrig hittat henne. Jag hade aldrig sett henne om vi hade gått som jag ville

Lotta har haft flera samtal med de inblandade barnens föräldrar.

– Jag får berättat att de kom ju visst på att de saknade sin kompis på väg därifrån.Men ingen går tillbaka och hämtar Moa och kollar hur det är med henne. Det gör mig bara ännu mer förbannad. Och ledsen, säger Lotta.

Hon tycker att både Christian och Maximus är hjältar, men minnet av vännernas svek i vintras sitter djupt.

– Moa är ju jättejätteledsen för det här och sårad och känner ”Vad är jag värd? Vad är mitt liv värt?”

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

1 av 3 | Foto: CAROLINA BYRMO
Maximus är fullkomligt omedveten om all uppståndelse.

Grattis, Maximus blev Årets djurhjälte!

Hur känns det inför galan?

– Jag är oerhört stolt och glad över det Maximus har gjort och tycker att det är stort och fint att hans insats blev uppmärksammad, säger Christian Raimondi.

– Han är en otroligt karismatisk och positiv hund som har räddat Moa – och hon mår bra i dag. Moa och hennes familj tackar honom lika mycket.


Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan.

Missa inte galan den 11 december 2017 på Aftonbladet.se och TV4!

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.