Emmas kamp ändrade lagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-22

Vännens död blev startskottet till att förbjuda nätdrogen DXM

en månads arbete För tre år sedan dog Emma Sulkakoskis vän av nätdrogen DXM, då började Emmas kamp för att förbjuda drogen och narkotikaklassa den. Efter drygt en månads arbete blev det förbjudet att beställa nätdrogen.

När Emmas kompis dog i en överdos av nätdroger startade hon en internetkampanj mot knarket.

Resultatet: Lagen ändrades och dödsdrogen DXM narkotikaklassades.

– Jag ville inte känna mig som en i mängden och bara se på när folk dör.

För tre år sedan dog en av Emma Sulkakoskis, 20, vänner av en överdos av nätdrogen DXM. Det blev startskottet för hennes kamp mot narkotika på nätet. Tillsammans med några vänner startade hon en namninsamling för att belysa nätdrogsproblemet.

– Jag ville nå ut till dem som stod på gränsen och fortfarande inte hade gått så långt som till att testa drogerna, säger hon.

Men arbetet var oorganiserat och det var egentligen först efter en manifestation för den avlidne vännen, som det tog fart på riktigt.

Tv-intervjuer

– Jag tror vi fick mer än 10 000 namnunderskrifter bara över en natt, säger Emma.

Den kommande månaden gjorde Emma och hennes vänner tv-intervjuer, medverkade i morgonsoffor och träffade journalister från hela landet.

Efter drygt en månads arbete lyckades vännerna slutligen få till ett möte med folkhälsoministern Maria Larsson. Regeringen hade redan diskuterat möjligheterna att förbjuda DXM. Men dagen efter mötet hände det som tidigare verkat osannolikt: lagen ändrades och det blev olagligt att beställa nätdrogen DXM.

En månad senare narkotikaklassades drogen.

– Det kändes underbart att det gick så fort, mycket fortare än jag någonsin trott. Sen trodde jag faktiskt inte att vårt arbete skulle göra så stor skillnad, men är man många så lyssnar politikerna.

Föreläste på skolor

Efter att drogen narkotikaklassades reste Emma runt i skolor och föreläste om riskerna med internetdroger.

– Det var både positiva och negativa reaktioner. De som hade hållit på med DXM var så klart mindre glada av att se mig, men många hade vänner som var på väg in i missbruk och för dem tror jag budskapet var viktigt.

”Vi räddar liv”

I dag läser Emma beteendevetenskap på Linköpings universitet. Det har gått två år sedan DXM narkotikaklassades, men engagemanget mot droger lever kvar.

– Efter att medierna slutat rapportera så avtog intresset från allmänheten, men mitt engagemang har aldrig dött. Jag är övertygad om att vi räddade liv, säger Emma Sulkakoskis.

Känner du en svensk
hjälte?