Michaela räddade pensionärer ur brinnande hus

Publicerad 2016-06-29

Servitrisen Michaela Lindgren såg lågorna slå ut från en balkong på äldreboendet.

Då kastade hon sig ur bilen och ryckte ut för att rädda pensionärerna.

– Jag har jag fått väldigt många värmande ord på Facebook som träffat rakt i hjärtat, säger hon.

Det är söndag kväll i slutet av maj, och servitrisen Michaela Lindgren har just skjutsat hem sin kollega från jobbet. Hon vänder bilen för att köra hemåt.

– Då ser jag att det ryker svart rök från en balkong på ett seniorboende, berättar Michaela.

– Det står människor utanför, och en man har mobilen vid örat så jag hoppar ur bilen och frågar honom om han larmar.

Hon får en nick till svar. Mikaela fattar ett blixtsnabbt beslut. Hon springer runt knuten på lägenhetshuset. Yusuf som jobbar på pizzerian strax nedanför den brinnande balkongen tar andra vägen runt, och de två möts vid entrén till huset.

Men när de kommer fram är porten låst. Michaela får tag på en stor blomkruka och kastar den mot dörren för att krossa glaset, men rutan vägrar att ge med sig. Då rusar det fram en liten kille som skriker en kod, och Michaela och Yusuf tar sig in.

Adrenalinet pumpar

Nu ansluter fler som vill hjälpa till. Michaela fördelar folk över olika våningsplan, och tillsammans bankar de på dörrar dit branden riskerar att sprida sig och försöker att få ut de boende.

– En del går med rullator, någon sitter i rullstol och någon har kryckor, säger Michaela.

Ännu har röken inte hunnit leta sig ut i korridorerna eller trapphuset som ligger skyddat av glasväggar – men Michaela förstår att det är ont om tid för att inte riskera rökskador.

– Adrenalinet börjar pumpa och jag börjar känna mig stressad.

De bankar på dörren till lägenheten där det brinner, men de får inget svar. En man vill öppna dörren, men Michaela är iskall och säger ”Du öppnar inte den”.

– Det börjar bli rökfyllt vid det laget så jag vågar inte smälla upp dörren. Jag har ju ingen aning om hur mycket det brinner. Tyvärr, man får vara rätt hård och kall så vi öppnar inte, säger Michaela.

Kollar så att ingen är ensam

När alla tagit sig ut springer Michaela runt huset och kikar så att det inte står någon i något fönster – då möter hon de första brandbilarna.

– Då känner jag att nu är de på plats, nu kan jag lämna.

De som bor i huset har nu samlats utanför porten, och personen som bor i den brinnande lägenheten har lyckats ta sig ut och mår bra.

– Jag kollar så att ingen står ensam, men de har varandra och alla som bor här verkar vara tajta, säger Michaela.

”Jag räds inte mycket”

Hon sätter sig bakom ratten och kör hemåt. Då först kommer tankarna ikapp henne. Adrenalinet pumpar fortfarande i kroppen.

Hur känns det så här i efterhand?

– Det känns så skönt att jag har förmågan att fatta att jag ska göra någonting. Jag var så snabb i agerandet, hoppade ur bilen direkt och tänkte nu kör vi. Det är jag jättestolt över.

Var du rädd?

– Nej, det hinner man inte.

Hur lyckades du hålla dig så lugn?

– Det är nog för att jag inte tänker, jag bara gör.

Hur kommer det sig att du ryckte in så fort?

– Jag tror att det har lite med min bakgrund att göra. Jag har jobbat som väktare i många år och fått mycket utbildning. Och jag är en initiativtagande tjej, jag räds inte speciellt mycket. När jag väl påbörjade så anslöt folk. Jag tror att det kan vara så i många situationer – att det krävs att någon börjar och ger folk vägledning.

Vad har du fått för respons efteråt?

– Jag har fått någon klapp på axeln och när jag kom till jobbet dagen efter så var det hurrarop. Och så har jag fått väldigt många värmande ord på Facebook som träffat rakt i hjärtat.

Stefan Eriksson.

Räddningsledaren: Gör vad du kan – men ta inte för stora risker

Hej Stefan Eriksson, räddningsledare på Mälardalens brand- och räddningsförbund. Hur såg det ut när du kom till platsen?

– Jag möttes av en kraftig rökutveckling och brand på balkongen på andra våningen. Styrkan på plats hade börjat genomsöka huset och dämpat branden rätt bra, men det fanns risk för att elden skulle sprida sig upp till nästa balkong. Inglasningen på balkongerna har stått emot lite. Golvet på balkongen ovanför var varmt, men branden hade tack och lov inte tagit sig där. Däremot hade det brunnit igenom till balkongen bredvid.

Hur ska man agera om man ser att det brinner i ett lägenhetshus?

– Det är bra att stanna till och se om man kan hjälpa till på något sätt och varna folk i området. Informera om att det brinner hos grannen och be dem att stänga fönster så att det inte kommer in rök.

Vad ska man absolut inte göra?

– Man ska inte ge sig in i rökfyllda miljöer oskyddad – det är viktigt att man gör vad man kan, men inte tar för stora risker.

Vad gör jag om det börjar brinna i min egen lägenhet?

– Först och främst ska du försöka släcka, om det är en mindre brand. Om det inte fungerar så ta dig ut och stäng dörren.

Hur länge är jag säker i min egen lägenhet om det brinner hos grannen?

– Din lägenhet är som en egen brandcell och den kommer att stå emot brand i 60 minuter i normalfallet.

Gertrud, 66: Det ser ut som ett stort svart hål

Getrud Nylund, 66, bor i seniorboendet och har sin balkong snett ovanför där det brann.

– Jag pratade i telefon med en vännina. Då fick jag se att det samlades människor utanför huset. Jag såg rök och trodde att det var pizzerian som brann. Jag öppnade fönstret på min inglasade balkong och tittade runt kanten – och då såg jag att det brann nedanför. Då fick jag en chock!

Då bankade Michaela på Gertruds dörr.  

– Många visste inte vad som hände när Michaela kom.

Gertrud tog sig ut till de andra som samlats på gården. Natten efter kunde hon inte sova en blund – alla tankar gick runt i huvudet.

– Det var skrämmande. Jag har aldrig upplevt en brand förut och hur snabbt det går.

Efter att branden var släckt samlades de boende i en samlingslokal, och vid halv tio fick de återvända till sina lägenheter.

Lägenheten där det brann saneras just nu.

– Det ser hemskt ut, det är bara som ett stort svart hål, säger Gertrud Nylund.

Följ oss på Facebook!

Följ ämnen i artikeln