Lugna gatan-tjejerna hyllas – avbröt bråk

Av: Jonna Claesson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Privat
Asia Serar

På midsommarnatten hamnade ett stort gäng i slagsmål på pendeltåget i Nynäsgård. Femton killar slogs med varandra. Då grep Asia Serar, 26, och hennes kollega Yeyni Munier Osorio från Lugna gatan, SL:s ungdomsvärdar, in.

Det var natten mot lördag som Asia Serar och hennes kollega Yeyni Munier Osorio från verksamheten Lugna gatan var på ett pendeltåg från Nynäshamn på väg in till Stockholm central. Vid pendeltågsstationen Nynäsgård stoppade en man tåget från att åka vidare genom att hålla upp dörrarna.

– Människor blev irriterade på att vi inte kunde åka vidare, så jag gick fram till honom och bad honom att släppa. Vi försökte hålla en dialog med honom.

Irritationen steg i vagnen och plötsligt svingar en medpassagerare ett knytnävsslag gentemot Asia, Yeyni och mannen i dörren.

– Jag trodde att det var bråk mellan två personer men när jag vände mig om var det typ femton personer som var i bråk. Jag och Yeyni gick i mellan och drog i nödbromsen samtidigt som vi försökte hålla gängen ifrån varandra och larma polisen.

Tog emot både sparkar och slag

Både Asia och Yeyni fick motta både sparkar och slag. Trots att det var andra personer i vagnen var det ingen som hjälpte dem. Men till slut, precis innan polisen anlände, skingrade sig de båda gängen och försvann från platsen.

– Jag kunde inte göra annat än skratta efteråt. Vi var i chock. Man började fundera över vad som hade kunnat hända. Det hade kunnat gå så mycket värre.

Tjejerna klarade sig från några allvarligare skador men är fortfarande ömma i kroppen.

– Vi har lite blåmärken båda två. Men det är okej. Huvudsaken var att ingen skadades ordentligt. Jag vet ärligt talat inte hur det hade gått om vi inte hade varit där, säger Asia.

Efter deras insats har tjejerna hyllats som hjältar.

– Bråk i kollektivtrafiken är vardagsmat för Lugna gatan. Det här är vårt jobb och jag är tacksam över att någon uppmärksammar det. Alla mina kollegor som arbetar för trygghet är hjältar, säger Yeyni.

– Jag skulle göra det igen. Kan jag ingripa så gör jag det. Det är mitt jobb.

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.