Platserna som drabbas värst av klimatkaoset

Publicerad 2016-07-12

Nu ska Svenska Hjältar och WWF hitta Årets Miljöhjälte - vem gör bästa insatsen?

Skogsbränder, skyfall, översvämmade källare, torra brunnar.

Klimatförändringarna märks allt mer i vår vardag. På Gotland minskar man trycket i ledningarna för att spara vatten.

– Det har varit oroligt lite nederbörd, så vi ligger på minus här på Gotland, säger Jonathan Adrian brandmästare under Svenska Hjältars miljöseminarium i Almedalen.

Gotland och Öland och delar av Skåne är särskilt utsatta för klimatförändringar visar en ny rapport.

Just nu råder vattenbrist på Gotland. Och de här problemen är inte isolerade till Sverige – över hela världen ser vi skrämmande exempel på att någon måste göras, och det fort.

– Man har gjort en studie sedan 2011, där man sett på klimatförändringar över lag i Sverige. Det har visat sig att Gotland, Öland och delar av Skåne är mest drabbade och kommer att ha längre perioder av torka, berättar Jonathan Adrian.

Vem blir Årets miljöhjälte?

  I år samarbetar Svenska Hjältar med världsnaturfonden WWF. Tillsammans ska vi i höst presentera hjältar inom miljö och klimat-området för att på galan i december presentera Årets miljöhjälte.

WWF:s klimatexpert Stefan Henningson fanns i panelen:

Finns det hopp?

– Vi har väldigt stora negativa effekter. Vi har sett en femfaldig ökning när det gäller naturkatastrofer som extremtorka som leder till bränder, översvämningar stormar och tyfoner. Vi har kommit upp till en grads global uppvärmning, och världens ledare har sagt att vi får inte komma upp till högre än en och en halv, säger Stefan.

Mest hoppfulla på länge

– Men det här är faktiskt den mest hoppfulla Almedalen jag har varit på. Det är väldigt mycket prat från alla i samhället om att jobba tillsammans för att bygga en bättre framtid för oss alla. Det är investerare som är med på det, kommuner, stora företag, små häftiga entreprenörer. Det är väldigt inspirerande att det händer väldigt mycket – inte bara i Sverige utan även internationellt på grund av att det här avtalet kom på plats förra året, säger Stefan.

Vad kan vi vanliga människor göra i vår vardag?

– Det är viktigt när vi pratar klimat att vi kan engagera vanliga människor. Vi känner att Årets Miljöhjälte i samarbete med Svenska Hjältar är en jätteviktig grej. Vi måste lyfta fram det vanliga människor gör – och det finns jättebra förebilder, säger Mariann Eriksson på Världsnaturfonden.

Ni har korat miljöhjältar i flera år – vilka blir hjältar för er?

– Det kan vara innovatörer som hittat på någon jättespännande ny uppfinning, till exempel en svensk kvinna som gjort en grej som heter Solvatten. En dunk där man stoppar i sitt vatten och så blir det renat i solen, säger Marianne.

– Det kan också vara Gunhild Stordalen som drar i gång en global, jätteviktigt matkonferens i Stockholm. Och det här är superviktigt för vi kommer att bli tio miljarder människor omkring 2050, säger Marianne.

Görs fantastiska insatser

– Eller Oinareskogen här på Gotland som nu troligtvis kommer att bli Nationalpark, och det har människor kämpat för – så det är fantastika insatser som görs, säger Marianne.

Hur stor roll spelar det att vanliga människor engagerar sig?

– Det är superviktigt. Allt vi kan göra i vår vardag – kanske tänka på hur man käkar och att man inte duschar lika länge – det gör att vi tar med den kunskapen till skolorna, arbetsplatserna och valurnorna, och då får vi verkligen till förändringen som görs, säger Marianne.

TV: Brandmännen om den dramatiska katastrofbranden