Filip, 19, hjälper hundratals unga som utsatts för övergrepp

Blev själv utsatt för sexuella övergrepp som barn

Publicerad 2024-05-16

Filip Lange, 19, blev utsatt för sexuella övergrepp som barn.

I dag driver han en organisation som stöttar hundratals unga.

– Jag får mer terapi av det jag gör nu, än vad jag fick då, säger Filip som utsetts till Årets eldsjäl av Svenska hjältar-juryn.

Filip Langes första minnesbilder av sexuella övergrepp är från tre års ålder, berättar han. 19-åringen sitter inne på det ljusa, modernt inredda kontoret i centrala Enköping, där hans organisation arbetar för att stötta barn och unga som utsatts för sexuella övergrepp. De svåra erfarenheterna väckte hans vilja att hjälpa andra.

– Jag var så liten så jag kunde inte prata om det han utsatte mig för. Men man ger tecken. Det blev jobbigt med blöjbyten, att borsta tänderna, om jag skulle ha något i munnen. Mamma såg de här tecknen och lade ihop ett och ett, och polisanmälde. Hon hade rätt. Men jag sa aldrig rätt ut: ”Det här händer när jag är hos den här personen”.

”Jag tror att jag hade behövt mer hjälp att bearbeta det jag varit med om” säger Filip Lange, som idag driver organisationen Children with love, som stöttar barn och unga som utsatts för övergrepp.

Advokaten som drev Filips mål är Jessika Roswall (M), som i dag är Sveriges EU-minister. Han säger att de har hållit kontakten, att han kan fråga henne om råd.

– Förövaren blev inte fälld för just övergreppen mot mig, utan polisen hittade bilder och filmer som han hade sparat, både på mig och på andra barn. Så han dömdes för innehav av barnpornografi 2010, när jag var fem år.

Filip fick komma till Barnahus, där polis, socialtjänst, åklagare, barnläkare och barn- och ungdomspsykologer samarbetar. Övergreppen gjorde avtryck i att han blev utåtagerande, berättar han. Filip fick vredesutbrott. Och han fick hjälp att hantera effekterna av övergreppen.

– Men jag tror att jag hade behövt mer hjälp att bearbeta det jag varit med om, säger han.

Startade Children with love

2021 bestämde sig Filip Lange för att göra något konkret för barn och unga som var i samma sits, berättar han. Så skapades organisationen Children with love, med budskapet ”För ett barns rätt till ett liv fritt från övergrepp”. Snart strömmade volontärerna till, däribland kuratorer och psykologer. Men även personer som själva utsatts för övergrepp, eller vars anhöriga drabbats.

Unga kan i dag kontakta gruppen via mejl, telefon och sociala medier, men även chatta anonymt på hemsidan. Hundratals unga har sökt det stödet.

– Den yngsta personen som hört av sig till oss är sju år, den äldsta är 19. Vissa frågar ”Har jag blivit utsatt?”. Man pratar så lite om vad som är ett övergrepp, många tror att det måste ha varit en renodlad våldtäkt för att det ska räknas. Många är också så unga att de inte riktigt vet vad som är rätt och fel, och kan ställa frågan ”Är det rätt att göra så mot mig?”, säger Filip och fortsätter:

– En del är rädda för socialtjänsten och polisen, och tänker att de inte ska anmäla övergreppen för att de då kommer att förlora sina familjer, behöva lämna sina hem. Men mörkertalet är stort och vi vill få så många som möjligt att anmäla.

Filip Lange utsattes som barn. ”Jag var så liten så jag kunde inte prata om det han utsatte mig för. Men man ger tecken”, säger han.

Arbetet med unga som utsatts för sexualbrott ger också Filip viktiga insikter, berättar han.

– Att gå till tandläkaren var länge ett stort problem för mig, att jag fälldes bakåt och någon höll på i munnen. Först fattade jag inte att det hade med övergreppen att göra. Nu när jag hör utsatta barn berätta om liknande reaktioner, så fattar jag varför, säger han.

– Jag får mer terapi av det jag gör nu, än vad jag fick då, när jag var liten.

Det Filip utsattes för gör i dag avtryck som ett tomrum i släkten, säger han. Anhöriga till förövaren vill inte ha något med Filip att göra, men skickar arga mejl när han berättar i medier om vad han utsattes för.

Har du konfronterat din förövare?

– Nej, men det är min största önskan, att säga hur det han gjorde påverkade mig. Men han läser tidningarna, hoppas jag. Han bor i en annan del av landet. Han har mejlat mig, men han förnekade allt han gjort mot mig. Men jag vet ju att han har utsatt fler än jag, han har dömts för barnporrinnehav två gånger till. Jag skulle vilja söka upp honom och säga hur jag känner.

Överraskad av Hasse Andersson

Aftonbladet är med när organisationen bjudit in en polis till ett möte, för att kunna stötta genom rättsprocesser och berätta för utsatta barn hur utredningar går till.

– Vi vill funka som barnombud också, och knyta samarbetet med polisen närmare, säger Filip.

Organisationen träffar en polis som utrett allt från grooming till sexköp, för att lära sig mer om polisens arbete.

Ett tydligt kvitto på Filips hårda arbete kommer snabbare än han tror. När Svenska hjältar-jurymedlemmen Hasse Andersson kliver in på organisationens kontor ser Filip först häpen ut. Sen ler han stort.

Den folkkära artisten har ett glädjande besked – Filip Lange har utsetts till Årets eldsjäl. Lyckan är total.

– Det här visar att man kan gå från en skitdålig uppväxt, till att ändå känna hopp och kunna göra skillnad, säger Filip Lange.

Filip Lange med Svenska hjältar-jurymedlemmen – och folkkära artisten – Hasse Andersson.