Därför kan Mindful Eating hjälpa mot överätande

Uppdaterad 2016-07-07 | Publicerad 2016-04-29

MINDFUL EATING, DEL 2: Experten Veronika Ryd bjuder på 3 övningar

DEL 2. För många är ätande ett snabbt, enkelt och bekvämt sätt att både hantera och lugna ner känslor. Just negativa känslor gör det dessutom lätt att äta lite för mycket på en gång. Den här veckan gästbloggar Veronika Ryd, en av grundarna till Mindful Eating-gruppen, om betydelsen av att medvetet utforska sötsug och känslomässigt överätande i syfte att förändra destruktiva beteenden och hitta långvariga lösningar.

Att impulsäta vid nedstämdhet, oro, ilska eller stress är ingen ovanlig företeelse. Det kan erbjuda en stunds flykt och lugn i vardagen.
– Den här typen av känslomässigt överätande ger dock bara tillfällig njutning, sedan kommer de undantryckta känslorna tillbaka. Ofta tillsammans med dåligt samvete, vilket bara leder till fler negativa känslor. Och det i sin tur kan utlösa en negativ spiral av mer överätande. Kanske känner du igen dig? säger Veronika Ryd.
WEBB-TV: Se Veronika live i Aftonbladets frukostklubb

Om vanor och sötsug
Sammankopplat till det känslomässiga överätandet är även en människas vanor och sötsug: Medan en vana kan definieras som ett ganska omedvetet repetitivt beteende, som exempelvis att börja varje dag med en morgonlatte, är ett sötsug däremot något man ofta är väl medveten om, menar Veronika Ryd.
– Det kräver omedelbar tillfredsställelse, triggas av signaler från hjärnans belöningssystem och har därmed också ofta en stark koppling till en viss persons känslor.

Hjärnans belöningssystem i obalans
Förr var det tidvis svårare att få tag på mat så många gånger tvingades man ”passa på” när det väl fanns. Idag existerar knappt ingen svält i västvärlden, ändå ser våra hjärnor likadana ut, menar Veronika Ryd:
– Tack vare belöningssystemet är det njutbart att äta och dricka. Särskilt mat med både fett och socker, så att man ska kunna lagra kroppsfett inför sämre tider.
Äter man alltför mycket sådan mat vill kroppen dock bara ha mer och mer. Kortsiktigt mår man kanske lite bättre, men på lång sikt hamnar hjärnans belöningssystem i obalans.

Uppmärksamma känslorna
Ett sätt för att återfå balansen är att äta mer långsamma kolhydrater och planera in fler regelbundna måltider.
– Med övningar i Mindful Eating kan du också utforska när och varför ditt sötsug uppstår. Är det möjligt att stanna kvar i de känslor som har gett upphov till det – utan att vare sig drunkna i dem eller stänga av dem? Uppmärksammar du dina känslor ökar chansen för att de klingar av. Därmed gör även suget det, vilket i sin tur gör det lättare för dig att genomföra vissa förändringar och göra hälsosammare val. Inte för att du måste, utan för att du vill.

3 enkla övningar

Precis som Veronikas kollega Anna Wikfalk gjorde i första delen i den här artikelserien vill även Veronika tipsa om 3 övningar, som alla syftar på att lära sig skilja på fysisk och känslomässig hunger:

1. Stäm av med magen. Vad säger egentligen den, ger den några signaler på att vara fysiskt hungrig?

2. Identifiera dina tankar. Ofta går de i termer av ”detta bör jag äta/inte äta” eller ”det här bra/dålig mat” och styrs av en hel del regler kring mat. Att låta tankarna styra vad du ska äta kan alltså vara problematiskt eftersom de inte kan avgöra när du är fysiskt hungrig eller mätt.

3. Känn efter hur du mår. Är du orolig, stressad eller ledsen? Kom ihåg att det inte går att tillfredsställa dina känslomässiga behov med mat annat än tillfälligt, så se om du kan göra det på ett mer långsiktigt sätt.

Vill du ha mer tips på hur du ska få koll på ditt ätande och din vikt? Bli medlem här

Följ ämnen i artikeln