Äter du mycket bröd? Då kan du få i dig onödigt mycket socker

Uppdaterad 2015-12-10 | Publicerad 2014-09-09

Kandke tycker du att du äter relativt nyttigt. Men äter du mycket bröd kan du få i dig mängder av socker – utan att veta om det. Här lär vi dig hur du avgör vilka sorter som är bra och dåliga.

Visste du att det är skillnad på bröd och bröd? Jo, många typer av bröd tas nämligen ofta upp som dolda sockerbovar.  Tidigare var oftast mörkare bröd nyttigare än ljusa, men i dag är inte heller det helt tillförlitligt. Tyvärr tror många dessvärre att det fortfarande är så, vilket gör att de uppfattar att de äter hälsosammare än vad de gör. Men lär du dig i stället att läsa informationen på förpackningarna kan du undvika de allra sötaste sorterna.

Tips hur du hittar bröd med lite socker

Läs näringsvärdet på förpackningen: Hur mycket kolhydrater som finns i brödet ser man via näringsvärdet. Under kolhydratsraden finns en rad ”varav sockerarter”, värdet på den raden bör vara mindre än 5 gram för att brödet ska vara utan onödigt socker.

Titta efter nyckelhålet: För att bröd ska få märkas med det gröna nyckelhålet måste mjukt bröd innehålla minst 25 % fullkorn, för hårt bröd är gränsen 50 % fullkorn. När det gäller socker går gränsen vid 5 gram per 100 gram. Knäckebröd ligger ungefär på 1–1,5 gram medan mjukt bröd kan variera från 1 gram till 15 gram.

Baka själv: Om du bakar själv kan du själv påverka vilket mjöl du använder och hur mycket socker du stoppar i.

Fråga: Om du köper bröd på bageri så fråga vilka ingredienser som ingår.

Behöver du mer pepp, tips, råd och verktyg på din viktresa? Bli medlem här

Följ ämnen i artikeln