Annons

Guide: 5 myter om brödmage

Kroppen reagerar inte på något särskilt sätt av bröd eller pasta, men däremot på hur måltiden som helhet ser ut.

Har du också tackat nej till bröd eftersom du tycker att du blir svullen och uppblåst? Den gamla myten om brödmage har påverkat många – men är faktiskt inte sann. Brödmage är bara en av myterna som just nu sprids om kolhydrater.

Författaren William Davids hävdar i sin bok ”Wheat Belly” att vår tids vetemjöl är den främsta orsaken till att människor med övervikt och diabetes typ 2 ökar. Det kan ha varit så myten om bröd- och pastamage skapades. Men du blir varken svullen eller uppblåst av kolhydrater.

Här är 5 gamla myter om brödmage

Myt 1: Du blir uppblåst och gasig av bröd

Kroppen reagerar inte på något särskilt sätt av bröd eller pasta, men däremot på hur måltiden som helhet ser ut. Magen reagerar ofta genom att bli lite bullrig eller körig då den får mat som den inte är van vid.

Myt 2: Du får brödmage eftersom kroppen inte mår bra av att äta kolhydrater

Vi mår bra av att äta kvalitetskolhydrater varje dag eftersom det är vår främsta energikälla. De finns bland annat i fullkorn, frukt och grönt, rotfrukter, linser, bönor, quinoa, potatis och fullkornspasta. Däremot ska man inte äta för mycket, precis som med allt annat.

Myt 3: Grovt bröd ger inte brödmage

Ingen mat är enbart nyttig eller onyttig. Magen reagerar inte heller på ett särskilt sätt för bröd. Det handlar alltid om mängder och hur måltiden ser ut i stort. Bröd bakat på till exempel fullkorn, oavsett om det är ett ljust eller mörkt bröd, innehåller viktiga vitaminer och mineraler och hjälper kroppen att balansera blodsockret – vilket är bra för hälsan.

Myt 4: Om jag slutar äta kolhydrater går jag ner i vikt – och slipper brödmage

Vi går upp i vikt när vi äter mer kalorier än vad vi gör av med. Det spelar ingen roll om vi äter för mycket fett, protein – eller kolhydrater. Fiberrik mat är också mättande mat, och flertalet studier visar även att fibrer hjälper människor att gå ner i vikt – eller bibehålla en hälsosam vikt.

Myt 5: Kroppen blir sjuk och svullen av att äta bröd

Fiberrik mat och fullkornsprodukter i kombination med en mångsidig, balanserad kost, och hälsosam livsstil kan skydda mot bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och vissa former av cancer. Kroppen behöver dessutom både kolhydrater och fett – och inget av dem är bättre än det andra. Dock vet vi att vi behöver ännu mer av omättat fett i vår mat som till exempel fet fisk, oljor, nötter och frön och mindre av sockerrik mat som godis, läsk, saft och kakor med mera.

Havrefralla med äggröra och gravad lax

Ingredienser, två smörgåsar

En delad, eventuellt rostad, Fazer Havrefralla
Ca 50 g cream cheese
En liten näve späda salladsblad, tex maché eller mangold
2 skivor gravad lax
2-3 tunt skivade rädisor
Äggröra
Strö över nyklippt krasse
Ett varv med svartpepparkvarnen

Äggröra

1 msk smör
4 ägg
3/4 dl vispgrädde

Gör så här

Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Vispa samman ägg och vispgrädde med en gaffel i en bunke, häll ner vispet i kastrullen och sänk värmen. Rör tills äggröran börjar bli krämig. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln