Annons

Så botar du din rädsla för kolhydrater

45 till 60 procent av ens dagliga energi bör komma från bra kolhydratkällor som till exempel fullkornsprodukter, frukt, bär eller grönsaker.

Är du en av dem som undviker kolhydrater eftersom du har fått höra att det är dåligt för kroppen? Nu kan du andas ut – och unna dig en god smörgås.

– Fullkornsprodukter har visat sig förebygga flera kroniska sjukdomar som till exempel typ 2 diabetes och cancersjukdom, säger Marika Laaksonen, ansvarig för hälsofrågor i Fazers forskningsteam.

Inget slår ett nybakat bröd direkt ur ugnen på morgonen. Doften, smaken och känslan vid första tuggan. I dag väljer allt fler bort bröd från sin kost. Men varför är vissa så rädda för kolhydrater?

– De har fått vilseledande information om att kolhydrater gör att man går upp i vikt, vilket inte stämmer. Kroppen och hjärnan behöver goda kolhydrater som till exempel fullkornsbröd till frukost. Kroppen utnyttjar kolhydrater bäst på morgonen. Med en bra frukost är det också lättare att kontrollera hur stora portioner du tar på lunchen eftersom du inte kommer att vara jättehungrig, säger Marika Laaksonen, ansvarig för hälsofrågor i Fazers forskningsteam.

Marika Laaksonen, ansvarig för hälsofrågor i Fazers forskningsteam.

Om du vill slippa gäspa dig igenom eftermiddagens möten eller dricka för många koppar kaffe är det dags att se över lunchen. En bra tumregel att gå efter är Livsmedelverkets tallriksmodell som har en bra sammansättning av protein, fett och kolhydrater.

– Om du gillar att gå ut och äta buffé så börja med att äta sallad eller kokta grönsaker innan du tar varm mat. Små förändringar gör skillnad. Det handlar om att skapa balans. Du behöver inte välja bort något, fortsätter Marika Laaksonen.

Motverkar förstoppning

Bröd bakat på fullkorn innehåller viktiga mineraler till exempel magnesium och zink samt bioaktiva komponenter liksom flavonoider som är nyttiga för hjärnan. Det är också bra att mata dina tarmbakterier med fibrer. Fullkorn innehåller mycket fibrer som sätter fart på magen och motverkar förstoppning. Havrebröd har till exempel en hög nivå av betaglucan. Det är en typ av fibrer som bidrar till att minska blodsockerhöjningen efter en måltid. 

– 45 till 60 procent av ens dagliga energi bör komma från bra kolhydratkällor som till exempel fullkornsprodukter, frukt, bär eller grönsaker. Nyckelhålsmärkta produkter är också bra eftersom de innehåller mer fibrer och lite socker, säger Marika Laaksonen.

En naturlig del av vår kost

Enligt Laaksonen går det att bota sin rädsla för kolhydrater. Hon tycker att vi ska ändra vårt sätt att tänka och se kolhydrater som en naturlig del av vår kost.

– Du kan äta bra kolhydrater med gott samvete. Våra muskler behöver även kolhydrater. De är det viktigaste bränslet vid fysisk aktivitet förutom fett. Våra hjärnor förbrukar även 20 procent av den totala dagliga energin och är beroende av konstant tillförsel av kolhydrater via blodomloppet.

Fazer Rågform med avokado och feta

Ingredienser, en macka

1 Fazer Havreform

1/2 avokado, skivad

2 msk smulad fetaost

2 rädisor, skivade

Smör

Nymalen svartpeppar

Krasse till granering

Gör så här

Bred lite smör på brödet. Lägg ut avokadon på brödet och toppa med feta och rädisor. Strö över lite krasse och svartpeppar.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln