Nya reaktorer fungerar bättre än de gamla

Replik från Svenskt Näringsliv om nödvändigheten av ny kärnkraft

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-05-24

Vi tycker inte att det är relevant att ta historiska data från en tidigare generations reaktorer som utgångspunkt för kommande kärnkrafts tillgänglighet. På samma sätt tar vi heller inte 20 år gamla vindkraftverk som utgångspunkt för att modellera framtida vindkraft. Replik från Michelle von Gyllenpalm, Svenskt Näringsliv.

REPLIK. Lennart Söder hävdar i en debattartikel att Svenskt Näringsliv har fel om ny kärnkraft. Det ger oss ännu en gång möjlighet att förklara vår position.

Svenskt Näringsliv har 60 000 medlemsföretag inom i stort sett alla näringslivsgrenar. De arbetar varje dag för klimatomställning och utvecklat välstånd i Sverige. En förutsättning för att företagen ska lyckas med detta handlar om stabil tillgång på fossilfri el till en konkurrenskraftig kostnad.

Vår utgångspunkt är och har hela tiden varit, teknikneutralitet. Vi har inga intressen i några enskilda kraftslag utan är av uppfattningen att alla fossilfria kraftslag behövs.

 

Tidigare fanns en stark polarisering mellan kraftslagen. I dag har vi tack och lov lämnat det mesta av detta bakom oss.

Företrädare för vindkraft, kärnkraft och vattenkraft står nu sida vid sida och är tydliga med att de behöver varandra och att de skapar förutsättningar för varandras vidare utbyggnad.

Vi tror att människan är kapabel att lära och förbättra teknik – både inom vindkraftsområdet och inom kärnkraftsområdet

I sin kritik av vårt arbete lyfter Söder fram historiska siffror som pekar på låg tillgänglighet i den svenska kärnkraften och drar utifrån det sina slutsatser.

Vi tycker inte att det är relevant att ta historiska data från en tidigare generations reaktorer som utgångspunkt för kommande kärnkrafts tillgänglighet. På samma sätt tar vi heller inte 20 år gamla vindkraftverk som utgångspunkt för att modellera framtida vindkraft.

 

De reaktorer som Söder plockar ut som dåliga exempel är mer än 40 år gamla och av en typ som inte byggs längre. Om man jämför med reaktorer som byggts senare så ligger tillgängligheten på närmare 95 procent vilket är långt ifrån Söders utplockade exempel på 50–70 procent.

Vi tror att människan är kapabel att lära och förbättra teknik – både inom vindkraftsområdet och inom kärnkraftsområdet.

 

Teknikutvecklingen går snabbt inom hela energisektorn och man bör ha en stor ödmjukhet inför oförutsägbarheten när det gäller framtida utveckling – samtidigt är det bråttom.

Om 20 år ska Sverige ha fasat ut alla fossila bränslen i hela samhället och vi ska vara klimatneutrala. Förhoppningsvis har Sverige varit så attraktivt att investera i så att elbehovet har fördubblats till dess.

Det är en svår men viktig uppgift som vi vill vara med och lösa.


Michelle von Gyllenpalm, expert på energipolicy Svenskt Näringsliv

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln