Kusinäktenskap måste bli straffbart i Sverige

SD: Nej, socialdemokrater, det här är ingen ”skitfråga”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-12-17

SD vill se ett totalförbud mot kusinäktenskap som det ska vara straffbart att gå runt. Det ska inte heller vara möjligt att inte registrera äktenskapet, ge felaktiga uppgifter om släktskapet eller gifta sig i annat land med en kusin och få det giltigt i Sverige, skriver Mikael Eskilandersson och Sara Gille.

DEBATT. Den omfattande invandringen under de senaste decennierna har förutom segregation, parallellsamhällen och systemhotande brottslighet även inneburit en stor andel klannätverk som dominerar och styr hela stadsdelar.

En viktig aspekt för att bibehålla makten i dessa klanstrukturer är bland annat kusinäktenskap.

 

Vi har under de senaste åren sett en stor ökning av hederskultur där man sätter klanen och familjens heder framför svenska demokratiska värderingar. Detta är inte en önskvärd utveckling.

Studier visar att länder med hög frekvens av kusinäktenskap har lägre sannolikhet att utvecklas till fungerande demokratier, genom att lojalitet inom gruppen premieras framför lojalitet med nationen.

 

Konsekvenserna av att bibehålla möjligheterna till kusinäktenskap är att vi förstärker den hederskultur där flickor och kvinnor tvingas leva under förtryck från familjemedlemmar och släkt. Det förekommer att personer drabbade av hedersförtryck, exempelvis slöjtvång eller giftermål inom familjen, uttalar att de av egen fri vilja gör som familjen vill.

Det är här samhället måste gå in och kraftfullt agera för att bryta arvet efter en cementerad och förlegad kvinnosyn som går från generation till generation.

Vi ser även allvarligt på de hälsorisker det innebär i form av inavel och därmed risk för missbildningar.

 

Kusinäktenskap är i dag helt lagligt. Socialdemokraterna lyfte under sina åtta år i regering inte frågan utan var helt öppna med att de inte ville kriminalisera kusinäktenskap.

När vi i september tillsammans med regeringen tillsatte en utredning med uppdrag att ta fram förslag till förbud mot äktenskap mellan kusiner, benämnde ledande socialdemokrater det som en skitfråga.

De unga kvinnor och flickor som tvingats gifta sig med sin kusin skulle nog inte hålla med.

 

Vi måste bryta normaliseringen av kusingifte, precis som vi måste bryta hur hederskultur och parallellsamhällesstrukturer inpräntas hos unga. Detta är oerhört viktigt, inte minst i arbetet för att bryta barnrekryteringen till de kriminella gängen.

Hjärntvätt, tvång och motverkande av de svenska värderingarna måste vi ta totalt och starkt avstånd från.

 

Om vi på allvar ska få bukt med alla typer av hedersförtryck måste vi agera kraftfullt mot de fenomen som förstärker det och som går rakt emot svenska värderingar.

Att tvinga unga att gifta sig med sin kusin för att upprätthålla släktkollektivets makt och kontroll över barnen och deras framtid är långt ifrån de värderingar som ska prägla det svenska samhället.

Vi ska och kan inte förminska betydelsen av kusinäktenskap som tidigare regeringar gjort. Det i kombination med ett ökat normaliserande från länder som har helt annan syn på demokrati och jämställdhet är både ett hot mot vårt fria demokratiska samhälle och mot jämställdheten.

 

Sverigedemokraterna har i flera år genom interpellationer, skriftliga frågor och i kommittémotioner drivit frågan om att agera mot kusinäktenskap där vi vill se ett totalförbud som det ska vara straffbart att gå runt.

Det ska inte heller vara möjligt att inte registrera äktenskapet, ge felaktiga uppgifter om släktskapet eller gifta sig i annat land med en kusin och få det giltigt i Sverige. Detta är oerhört viktigt för att signalera vilka värderingar som gäller och bryta den oroväckande ökningen av klanstrukturer i Sverige.


Mikael Eskilandersson, civilpolitisk talesperson, Sverigedemokraterna
Sara Gille, talesperson för hedersfrågor, Sverigedemokraterna

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.