Äldre som tvingas bo hemma lider i tystnad

Läkare: Det gör ont att läsa i journalen att patienten sökt äldreboende och fått avslag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-04-23

Att flytta ifrån sitt eget hem är inte något en människa gör av längtan till ett äldreboende, utan på grund av en ohållbar hemsituation. När uppskattningsvis en femtedel av dessa personer inte får gehör för sin rädsla bör man reagera, skriver läkaren Jorunn Fagerström.

DEBATT. Hur känns det att vara rädd för att dö i sitt eget hem? Det kan förmodligen tusentals gamla i Sverige svara på. De har nämligen fått avslag på sin ansökan om annat boende än hemmet.

Exakt hur många de är går inte att säga, eftersom färsk rikstäckande statistik saknas. År 2019 fick 19,7 procent av de som ansökte om vård- och omsorgsboende i Stockholms stad avslag.

Att flytta ifrån sitt eget hem, till ett boende som man saknar praktisk och emotionell anknytning till, är för många en stor uppoffring. Det är inte något en människa gör av längtan till ett äldreboende, utan på grund av en ohållbar hemsituation.

När uppskattningsvis en femtedel av dessa personer inte får gehör för sin rädsla bör man reagera.

Just ”ohållbar hemsituation” är en av de vanligaste sökorsakerna hos de patienter som kommer till oss som jobbar på geriatriken. 90-åringar som har hittats på golvet i sina hem efter oräkneliga timmar. Många med nedsatt insikt om sina ökade behov har inte velat ansöka om mer hjälp, och det är beklagligt.

Extra ont gör det dock när det i journalen står att patienten har ansökt om annat boende och fått avslag. Ett rop på hjälp, och nu en sprucken skalle.

2022 hade 200 av Sveriges 290 kommuner minskat budgetandelen till äldreomsorgen trots att antalet 80-åringar beräknas fördubblas till 2040 enligt en prognos från Socialstyrelsen.

I regeringens vårbudget lyser satsningar på äldreomsorg med sin frånvaro. Detta trots en ökande äldre befolkning, upprepade larm om sänkt kvalitet och vittnesmål från anställda om en omöjlig situation.

Sverigedemokraterna har haft Sveriges äldre befolkning som en hörnsten i sin retorik – ett återkommande inslag är hur den äldre befolkningen ställs emot gruppen invandrare.

Det totala ointresset för de äldres situation tydliggör nu på ett plågsamt sätt hur denna grupp enbart har utnyttjats som politiskt slagträ.

Minskade resurser till utbildning, integration och arbetsmarknadspolitik ger konsekvenser i form av ökad kriminalitet och minskad sysselsättning.

När äldre bortprioriteras märks det inte av i ekonomins kugghjul på samma sätt. I frågan finns därför potential till ett tyst, men enormt, lidande.

Många anhöriga är upprörda över det krig de tvingas utkämpa mot biståndshandläggare för att ge sina nära en trygg ålderdom. För äldre utan anhöriga är inte alltid någon krigsför inblandad.

Misstänksamhet mot bidragsfusk är förståeligt. I fallet med vård- och omsorgsboenden borde avslag dock vara undantagsfall – om du vill bo på ett vård- och omsorgsboende är det högst sannolikt att du behöver det.


Jorunn Fagerström, läkare på Dalengeriatriken


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln