Debatt

Vi vill ge kvinnor verklig ekonomisk makt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från Centerpartiet om en jämställd arbetsmarknad

Socialdemokraternas vision för en jämställd arbetsmarknad tycks begränsad till att handla om kvinnors möjligheter att vara anställda.

Vi i Centerpartiet vill istället ge kvinnor mer ekonomisk makt genom att öppna dörrar för mer företagande i branscher där kvinnor redan varit starkt representerade som anställda.

Riksdagens utredningstjänst har för vår räkning granskat antalet kvinnor och män som driver fåmansbolag, handelsbolag och enskild firma med mellan en och nio anställda.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Under S-regeringen mellan år 2000 och år 2006 växte antalet kvinnliga företagare med 10,2 procent samtidigt som det manliga företagandet ökade med 6,9 procent. Under Alliansens första sex år, 2006 till 2012, ökade det kvinnliga företagandet med 35,9 procent – en exceptionell utveckling med tanke på finanskrisen. (Det manliga företagandet, pendlade till följd av krisen upp och ned utan något tydligt mönster.)

Ännu tydligare blir det om man tittar på kvinnors andel av det totala företagandet. Det ökade knappt alls under Göran Perssons regering. År 2000 var 35,2 procent av Sveriges företagare kvinnor. Sex år senare var kvinnornas andel 35,9 procent.

Sen bytte Sverige regering, och Alliansregeringen öppnade upp för valfrihet och privata driftformer i välfärden. Kvinnor kunde gå från att vara anställda till att vara företagsledare. Rut-avdraget bidrog också till detta. Kvinnors andel av företagandet ökade raskt, till 43,2 procent. Mellan år 2006 och 2012 fick Sverige 90 000 nya kvinnliga företagare.

Centerpartiet har påverkat Alliansen till att ge kvinnor riktig ekonomisk makt.

När man ser de Socialdemokraternas ”nya” tio punkter kan man snabbt konstatera att det i stora drag är samma gamla trötta plakatpolitik som vänstern fallit tillbaka på länge utan att det ökad jämställdheten nämvärt. S borde före valet ha berättat att den ”feministiska regeringen” vill avveckla eller skära i praktiskt taget varje betydande reform som stärkt kvinnors företagande. Det är ett stort bakslag för Sveriges kvinnliga entreprenörer och kvinnors ekonomiska makt.

Helena Lindahl,

näringspolitisk talesperson, Centerpartiet

Martin Ådahl,

chefsekonom, Centerpartiet

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Centerpartiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet

Martin Ådahl

Arbetsmarknadspolitik

Arbetsmarknad