Regeringen klarar inte bostadsbristen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-10-01 | Publicerad 2015-09-28

Bostadsbranschen: Det krävs ett blocköverskridande samarbete för att lösa krisen

I förra veckan presenterade regeringen budgeten och lyfte särskilt sina satsningar för att minska bostadsbristen. Bostadsbristen har nått krisnivåer och regeringen kopplar helt korrekt ihop sambandet mellan tillgången på bostäder och möjligheten att nå jobbmålen.

Ekvationen är enkel.

I dag är bostadsbristen som störst där jobben är som flest. Utan bostad kan vi inte ta det där jobbet som erbjuds eller acceptera utbildningsplatsen på det attraktiva universitetet. Företag har svårt att rekrytera personal och därmed att växa och utvecklas. Till det kommer den ökade flyktinginvandringen, vilket ytterligare satt fokus på behovet av bostäder på orter där det finns goda möjligheter till jobb och därmed möjlighet för nyanlända att integreras i det svenska samhället.

Det här är väl känt. Men kommer regeringens åtgärder att råda bot på problemet? Branschen tvivlar.

En ny undersökning bland Sveriges främsta makthavare inom bostadsfrågor, visar att 9 av 10 branschrepresentanter saknar förtroende för regeringens förmåga att lösa bostadsbristen.

I Makthavarpanelen Bostad, får 400 ledande personer från bostadsbranschen, myndigheter och universitet samt politiker regelbundet frågor om bostadspolitik och andra bostadsrelaterade frågor. Panelen administreras av Novus.

Samma undersökning visade att bland politiker från s, v och mp har 96 procent förtroende för regeringens förmåga att lösa bostadsbristen. Resultatet går i linje med tidigare undersökningar i Makthavarpanelen, som visar på en djup klyfta mellan branschen och regeringen om vilka åtgärder som krävs för att möta den exceptionella situation som landet befinner sig i, för att citera bostadsminister Mehmet Kaplan från SVT:s Agenda förra söndagen.

Med tanke på att det är branschen som bygger bostäderna och inte regeringen är det väsentligt att förtroendegapet överbryggas. Regeringens så kallade rekordsatsning om 5–6 miljarder kronor ska jämföras med finansieringsbehovet på uppskattningsvis 800 miljarder för att nå regeringens mål om 250 000 bostäder till år 2020.

Undersökningen i Makthavarpanelen Bostad visar att en lika stark majoritet som misstror regeringens förmåga (9 av 10 i branschen) ser blocköverskridande överenskommelser som nödvändiga för att lösa bostadsbristen.

Byggprocesser är mycket långa, investeringarna är enorma och det krävs därför en långsiktighet bortom fyråriga mandatperioder för att skapa förutsägbarhet.

Den nuvarande regeringen är inte skyldig till den allvarliga bostadskrisen, men den har möjlighet att visa ledarskap och agera.

Tillsätt en blocköverskridande haverikommission med uppdrag att se helheten, släppa alla käpphästar och vända på varje sten för att en gång för alla skapa förutsättningar för en långsiktigt väl fungerande bostadsmarknad.

Reinhold Lennebo

Vd Fastighetsägarna Sverige

Följ ämnen i artikeln