Datorspel kan göra barn mer intelligenta

Forskaren: Resultaten ger stöd för att skärmtid överlag inte har någon negativ effekt

Publicerad 2022-05-23

Datorspel kan göra barn mer intelligenta.

Det visar en ny studie av forskare vid Karolinska institutet.

Barns skärmtid har länge varit omdebatterat, påverkar det hälsan och har det positiv eller negativ effekt på den kognitiva förmågan?

Nu har forskare vid Karolinska institutet och Vrije Universiteit Amsterdam gjort en studie som visar att datorspel kan bidra till högre intelligens hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Scientific Reports.

Det är 9 000 barn i USA som ingår i studien, skriver KI i ett pressmeddelande. När barnen var nio-tio år fick de genomgå psykologiska tester som gav ett mått på deras kognitiva förmåga, det vill säga intelligens. Dessutom fick barnen och deras föräldrar svara på frågor om hur mycket tid barnen tillbringade med tv- och videotittande, datorspel och sociala medier.

Efter två år följde forskarna upp 5 000 av barnen som upprepade testerna.

Studien visar att barn som spelade mer datorspel än genomsnittet också ökade sin intelligens mer än genomsnittet.

”Kan bidra till högre intelligens”

I genomsnitt ägnade barnen 2,5 timmar om dagen på tv-tittande, en halvtimme till sociala medier och en timme till datorspel. Resultatet visade att barnen som spelade mer datorspel än genomsnittet också ökade sin intelligens mer än genomsnittet. Men forskarna såg varken en negativ eller positiv effekt av tv-tittande eller sociala medier.

– Vi har inte undersökt skärmvanors effekter på fysisk aktivitet, sömn, välmående eller skolprestation och kan därför inte säga något om det. Men resultaten ger stöd för att skärmtid överlag inte har någon negativ effekt på barns kognitiva förmåga, och att datorspelande tvärtom kan bidra till högre intelligens. Detta är i linje med flera experimentella studier av datorspelande, säger Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet, i pressmeddelandet.

Torkel Klingberg, en av forskarna bakom studien.

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.