Forskarna: Låt inte eleverna ha mobiltelefon på rasten

Ger skolor råd i en ny dansk rapport

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
Forskarna ger rådet att skolor ska sätta regler så att motiveras  till att röra på sig.
Foto: TT
Forskarna ger rådet att skolor ska sätta regler så att motiveras till att röra på sig.

Skolbarn | Family

I en ny dansk rapport slår forskarna fast att elevernas mobiltelefoner kan vara ett hinder för att eleverna rör på sig och umgås med andra under rasterna. Därför vill de se regler som uppmanar eleverna till rörelse snarare än skärmtid på sin fria tid.

Bestämda regler för mobilanvändare och obligatoriska utomhusraster ger gladare och mer motiverade elever. Det menar forskare vid Syddansk universitet i Danmark. Reglerna ska få eleverna att röra på sig mer, detta för att de löper en stor risk att falla i dåliga vanor. Enligt forskarnas rapport upplever många elever att mobiltelefoner och datorer kan vara ett hinder för att man rör på sig och umgås med andra under rasten, därför skulle de vilja sa regler som hindrar dem från att sitta framför sina skärmar, skriver danska TV2.

– Majoriteten av danska barn och ungdomar är inte tillräckligt fysiskt aktiva i vardagen. Därför har vi i en minirapport sammanställt ett antal bra råd och rekommendationer om hur skolorna kan göra så att eleverna rör på sig mer och de här rasterna är ett utmärkt tillfälle för att röra sig, säger Mette Toftager som är strategisk chef för forskningsområdet fysisk aktivitet hos statens folkhälsoinstitut.

Hon hänvisar till studier som visar att om rasterna utnyttjades optimalt så skulle det bidra till att pojkar fick 40 procent av den rekommenderade tiden för daglig fysisk aktivitet och 31 procent för tjejer. Den danska myndigheten hälsostyrelsen rekommenderar att barn och ungdomar ska vara måttligt fysiskt aktiva 60 minuter om dagen.

Får kritik av elever

Forskarnas förslag möts dock av kritik från organisationen Danska skolelever. Ordförande Sarah Gruszow Bærentzen tycker att det är en dålig idé.

– Vi elever vill lära oss att komma ut på fritiden och få en bättre samhörighet. Men vi vill också lära oss hur vi använder våra telefoner. Skolans viktigaste uppgift är att sko oss för det samhälle som väntar oss, där mobilerna ingår, säger hon, till danska TV2.

Ett av råden i minirapporten är att skolorna ska utgå från eleverna när de ska planera aktiviteter på rasterna. Det är nämligen skillnad på vad som motiverar elever att röra på sig under rasten. För några elever räcker det med en fotbollsplan medan andra behöver mer stöd från vuxna och organiserade aktiviteter. 

Ett annat råd är att göra regler i skolan för att få mer rörelse och stärka den sociala interaktionen.

Forskarnas fem råd för att få elever att röra sig mer:

  • Utgå från eleverna

  • Skapa rum och plats för olika aktiviteter

  • Igångsätt aktiviteter

  • Gör regler för aktiv fritid

  • Den fysiska miljön räcker inte ensam


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY