Gravid

presenteras av

Gravid: Vecka för vecka – det händer med mamma och foster

Följ utvecklingen av din graviditet i vår gravidkalender

Uppdaterad 2020-04-16 | Publicerad 2019-01-28

Följ utvecklingen av din graviditet i vår graviditetskalender.

När kan jag känna första sparken, kan fostret höra våra röster och när kan det andas luft?

I vår kalender kan du följa den mäktiga utvecklingen under hela graviditeten för både mamma och fostret – vecka för vecka. Och förstås få veta saker du ska vara uppmärksam på och små tips på vägen.

GRAVID VECKA 1

En normal graviditet varar i regel 40 veckor eller 280 dagar räknat från den sista mensens första dag. Vecka 1 och 2 av graviditeten är man därför inte gravid i egentlig mening utan kroppen börjar förbereda sig på en ny menscykel.

Menscykeln börjar med mensens första dag. Mensblödningen varar i regel tre till sex dagar. När mensen är över har ett ägg börjat mogna i äggstockarna samtidigt som slemhinnan i livmodern byggs upp för att ta emot ett befruktat ägg.


Tips! Redan när du planerar att bli gravid bör du börja äta tillskott av folsyra, och om du röker eller snusar bör du även sluta med detta innan du blir gravid eftersom fostret är extra känsligt under de första veckorna av graviditeten.


GRAVID VECKA 2 OCH 3

Cirka två veckor före nästa mens sker ägglossningen. Ett moget ägg lossnar från äggstocken och glider ner i äggledaren där det kan bli befruktat av spermier. Samtidigt växer slemhinnan i livmodern och förtjockas för att kunna ta emot och ge näring till ett befruktat ägg. När ägget lossnar glider det ner till livmodern via äggledaren. Ägget har störst chans att bli befruktat om man har samlag från ungefär tre dagar före ägglossningen, till en eller två dagar efter.

Direkt efter befruktningen börjar ägget att dela sig. När det fastnar i livmoderslemhinnan fortsätter celldelningen i hög hastighet.

Gulkroppen, som genom att tillverka gulkroppshormon får livmoderslemhinnan att växa, skrumpnar inte som den annars hade gjort, utan fortsätter att bilda hormon. Det får slemhinnan i livmodern att fortsätta att växa och bli rik på blodkärl. Några dagar efter att ägget befruktats börjar det bildas ett nytt hormon, HCG. Det är det hormonet som går att mäta med ett graviditetstest. HCG får gulkroppen att fortsätta tillverka gulkroppshormon och östrogen tills moderkakan har bildats och tar över tillverkningen. Allt detta bidrar till att fostret kan växa och utvecklas.

Redan tidigt i graviditeten kan man känna ömmande bröst, bli illamående och få molande smärta i magen. Symptom som liknar de man kan känna vid en menstruation.


GRAVID VECKA 4

Runt fyra veckor efter förra mensen brukar de flesta kvinnor få sin nästa menstruation. Om din mens uteblir kan du börja fundera på om det kan vara så att du blivit gravid. Tre veckor efter det oskyddade vaginala samlaget går det att göra ett graviditetstest,  men om du vill vara säker på resultatet ska visa rätt kan det vara smart att vänta en vecka till.

En del kvinnor känner en metallsmak i munnen och vissa mår illa. Ömmande bröst och molande värk i magen är andra klassiska tecken.
 

Gravid i vecka 4: Fostret är nu mindre än en millimeter mellan huvudet och stjärten.

Fostrets utveckling
Celldelningen som ska bli ett embryo fortsätter i en snabb takt. Det som ska bli ett barn, den så kallade morulan, bildar en ihålig cellklump som kallas för blastocyst. Moderkakan börjar bildas och graviditetshormonet HCG börjas produceras.

Runt omkring det blivande fostret bildas en vätskefylld hinnsäck som ska skydda barnet fram till födseln. Intill hinnsäcken bildas gulsäcken som förser den lilla med nya blodkroppar och näring tills moderkakan är klar att ta över näringstillförseln. Ingången till livmoderhalsen är sluten och inuti sitter en slempropp som skyddar mot exempelvis infektioner.

Fostret är mindre än en millimeter mellan huvudet och stjärten.


GRAVID VECKA 5

Detta är antagligen den veckan du verkligen får bekräftat att du faktiskt är gravid.

Det lilla embryot är i vecka 5 omkring två millimeter långt, stort som ett knappnålshuvud, men innehåller ändå förstadier till både skelett, hjärta och hjärna.

Under denna första perioden är det viktigt att få i sig folsyra och att börja tänka på vad man stoppar i sig – och inte stoppar i sig.


GRAVID VECKA 6

Nivåerna av progesteron ökar i kroppen under vecka sex och många kvinnor känner av klassiska graviditetssymtom som illamående och en ökad trötthet. Du kan under den här perioden behöva sova mer än du är van vid. Risken för missfall är som störst fram till vecka 12 men försök att inte tänka för mycket på detta – ha förtroende för att din kropp kan det här.
 
Stort som en ärta
Embryot är i vecka sex stort som en ärta och växer ungefär en millimeter om dagen.

Det har en liten svans som senare kommer att försvinna.

Tunna trådar syns som ett förstadium till kroppens nervsystem.

Kroppens organ börjar bildas – lungor, lever, tarmsystem. Hjärtat har börjat slå och blodomloppet kommer igång.

Stämband, mun och käkar med tandanlag skapas också runt den här tidpunkten.

I början av veckan börjar det som ska bli armar att bildas och mot slutet av veckan det som ska bli ben.

Navelsträngen är än så länge inte färdigbildad och även om fosterhinnan finns så finns det än så länge inte så mycket fostervatten. Livmodern är under denna period stor som en clementin.


GRAVID VECKA 7

Hur du mår i början av graviditeten skiljer sig åt mellan olika kvinnor. Vissa mår väldigt illa och tappar i vikt medan andra redan har börjat öka i vikt. Om du mår illa, så kan det hjälpa att försöka äta många, mindre mål mat under dagen.

Ett tips är att börja med en skorpa och lite kolsyrat vatten innan du stiger upp på morgonen. Starka dofter eller fet mat kan förvärra illamåendet. Illamåendet brukar vara som värst de första 12 veckorna. Den som väntar tvillingar kan ofta känna sig ännu mer illamående än den som bara väntar ett barn. Det är också vanligt att man får problem med magen och känner sig förstoppad.
 
Drygt en centimeter
Embryot är nu drygt en centimeter långt. Om man gör ett tidigt ultraljud kan man redan nu se hjärtat slå.

Embryots händer och fötter har börjat synas. De ser ut ungefär som små paddlar.

Ansiktet, med små gropar där ögonen ska bildas börjar också ta form.

Inne i huvudet finns det något som liknar blåsor. De ska senare utvecklas till ett barns hjärna.

Under denna perioden är embryot väldigt känsligt och man ska vara extra försiktig med vad man får i sig.


GRAVID VECKA 8

Trög mage, hemorrojder och hormonomställningar.

Under graviditeten händer det mycket i kvinnans kropp. Under den här perioden blir den glatta muskulaturen, den som vi inte kan styra med viljan, slappare, vilket gör att du kan börja få åderbråck och hemorrojder. Risken att drabbas av urinvägsinfektion ökar också. Förstoppning är vanligt under den här perioden. En del får också redan nu problem med halsbränna. Om du får besvär så försök undvika fet och stark mat och kaffe. Vid den här tiden är det också vanligt att man har sin inskrivning på MVC och får träffa en barnmorska. Vid inskrivningen tar man en del prover och man håller sedan tät kontakt under hela graviditeten.
 

Gravid i vecka 8: Nu är fostret cirka 19 millimeter långt.

Nästippen formas
Embryot är i den här veckan omkring 19 millimeter långt. Under den här perioden är fingrar och tår täckta med simhud och det är också nu som barnets överläpp och nästipp formas.


GRAVID VECKA 9

Du kommer att märka stora skillnader på din kropp under graviditeten. Allt från illamående till förändrad hårkvalité, att ditt tandkött blöder lättare och att du lättare får hål i tänderna.

Det är också vanligt med ökade flytningar från underlivet och risken för svamp i underlivet ökar.

Ibland kan man få en liten blödning ungefär vid den tid som man i vanliga fall skulle ha mens. Oftast är det inte farligt men det kan vara ett tecken på ett missfall. Om du får blödningar som gör ont bör du kontakta din barnmorska eller mödravårdscentral.

Under graviditeten är det bra att röra på sig så mycket man kan. Gå promenader och träna är bara bra för kroppen - hur hårt beror mycket på den form du var i innan du blev gravid. Eftersom du kommer få betydligt mer tyngd att bära runt på under graviditeten är det bra att redan tidigt motionera regelbundet för att orka med.
 
Stort som en jordgubbe
Ditt embryo är nu cirka tre centimeter, ungefär som en jordgubbe. Känseln utvecklas och embryot kan redan nu få hicka ibland.

Embryot kan röra på sig men eftersom det är så litet kan du inte känna av några rörelser ännu.

Fram tills den här veckan ser embryon för pojkar och flickor likadana ut, men nu visar det sig vilket kön barnet kommer att få. Det beror på ifall den spermie som befruktade ägget för sju veckor sedan innehöll en X eller Y-kromosom.

Hjärtat är nu utvecklat och slår med 155–195 slag i minuten, dubbelt så fort som hos en vuxen.


GRAVID VECKA 10

Humörsvängningar och KUB-test
Som gravid kvinna kan du under den här perioden känna av hormonerna och lätt drabbas av humörsvängningar, något som din partner kan uppleva som jobbigt. Många känner också en oro över framtiden och graviditeten. Om du är illamående så brukar det gå över om några veckor.

Under den här perioden brukar man även erbjudas ett så kallat KUB-test. Det är tidiga tester som kan beräkna sannolikheten för att ditt barn har exempelvis Downs syndrom.

KUB-testet brukar består av blodprov samt ultraljudsundersökning där man mäter så kallad nackuppklarningen (NUPP) hos fostret. Om testet visar på riskfaktorer kan man gå vidare med ett fostervattensprov eller moderkaksprov. Dessa provtagningar ger dock en liten riskökning för missfall.
 
Embryot blir ett foster
I vecka tio är det vi kallar embryoperioden över och det växande livet kallas foster. Ansiktet börjar se mänskligt ut, med hög rundad panna och liten uppnäsa. Svansen är försvunnen.

Moderkakan håller också på att mogna, för att så småningom ta över näringstillförseln från gulkroppen.

Fostret har fingrar och tår som inte längre sitter ihop.

Flickans äggstockar eller pojkens testiklar är utvecklade.

Rörelserna inne i livmodern är kraftigare och fostret börjar kunna ändra läge.


GRAVID VECKA 11

Det är inte ovanligt att man är väldigt trött i början av graviditeten. Tröttheten är ett tecken från kroppen på att du ska ta det lugnt och slå ner på tempot. Du kan också märka att du lätt blir yr om du reser dig för snabbt från en stol – det beror på att blodtrycket kan vara lite lägre. Gravida behöver mer kalk och järn än vanligt och det är inte ovanligt att man måste äta ett tillskott. Oftast syns inte graviditeten riktigt ännu men för den gravida kvinnan känns den ofta tydligt av.
 
Könsorganen tar sin form
Fostret har blivit ungefär fyra centimeter långt. Det har armar och ben och väger runt åtta gram. Könsorganet börjar att få sin form. Alla fostrets viktiga organ är i stort sett färdiga och under resten av graviditeten ska de bara mogna och växa i storlek. Känseln i händerna utvecklas under denna veckan och fostrets naglar börjar växa.

Du kan ännu inte känna fostrets rörelser, med om man skulle titta med ultraljud skulle de synas tydligt.


GRAVID VECKA 12

Dags att berätta! Oftast brukar gravida vänta med att berätta för vänner och släktingar med att berätta att de är gravida till vecka 12. Detta beror på att risken för missfall minskar runt denna vecka. Även illamåendet och tröttheten brukar nu avta. Vissa kvinnor har efter den första trimestern gått upp några kilogram i vikt, medan andra som mått mycket illa och kräkts mycket kanske har minskat i vikt.
 

Gravid i vecka 12:  Fostret kan röra både armar och ben och ser ut som en liten människa.

Ungefär fem centimeter lång
Fostret är vid den här tidpunkten ungefär fem centimeter långt och väger knappt 15 gram. Det har tunn, genomskinlig hud och på fingertopparna börjar det unika fingeravtrycket att bildas. Det är även nu som överläppen får sin amorbåge och fingernaglarna blir tydligare.

Moderkakan och navelsträngen har helt tagit över tillförseln av näring och syre till fostret.

Fostret kan röra både armar och ben och ser ut som en liten människa även deras ansiktsdragen har börjat komma fram.


GRAVID VECKA 13

Dags att skaffa gravidkläder. Hur mycket man går upp i vikt och hur kroppen reagerar på en graviditet varierar väldigt mellan olika kvinnor. I vecka 13 går man in i den andra trimestern och det är nu vanligt att man börjar att få problem med att få plats i sina vanliga kläder. Många som mått illa börjar nu må bättre och känna sig piggare igen.
 
Risken för missfall har minskat
Fostret är ungefär sex centimeter långt och väger cirka 60 gram.

Skelettet har hittills varit mjukt, men håller nu på att hårdna. Om man skulle göra en röntgenundersökning så skulle fostrets skelett också synas vid den här tiden. Ögonen sitter fortfarande brett isär och öronen sitter långt ner.

Få missbildningar tillkommer efter den här veckan och risken för missfall har minskat ordentligt.


GRAVID VECKA 14

Magen kan börja växa ordentligt vid den här tiden, framförallt om man varit gravid tidigare.

Många får en mörk strimma, kallad Linea nigra, mitt på magen. En del får även mörkare hud runt bröstvårtorna. Den beror antagligen på hormonella förändringar och brukar oftast blekna bort när barnet är fött.

För att undvika pigmentfläckar kan det vara bra att inte sola så mycket under graviditeten. Hos en del gravida ökar sexlusten mellan fjärde och sjunde månaden. Om graviditeten är utan komplikationer och du har lust kan du fortsätta att ha sex fram till förlossningen.

Livmodern är nu ungefär lika stor som en grapefrukt och fostret är stor som en citron.
 
Nu kan man se fostrets kön
Fostret har i vecka 14 blivit sju till åtta centimeter långt, mätt från huvud till stjärt.

Fostret kan röra sig i vattnet nu, och även göra sväljrörelser. Om man gör ett ultraljud kan man nu ofta se fostrets kön.


GRAVID VECKA 15

Det är vanligt att du drömmer mycket under den här perioden i graviditeten och att du minns dina drömmar tydligt. Ditt hjärta och din mage fortsätter att växa i jämn takt. Din hjärtkapacitet ökar för att klara syretillförseln till både gravidkroppen och fostret. Fram till och med vecka 32 kommer hjärtats kapacitet att öka med 30 till 50 procent.
 
Hörseln börjar utvecklas
Fostret fortsätter att växa och väger nu ungefär 100 gram och är ungefär 14 centimeter lång.

Hörseln börjar utvecklas även om öronen inte är färdigbildade. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen.

Men barnet är knappast van vid att det är tyst. Ljudet i livmodern kan jämföras med en trafikerad gata. Fostret hör det starka ljudet från mammans pulsåder, aortan, som ligger strax intill.

Fostrets hjärta är inte stort men har en enorm kapacitet. Det pumpar ungefär 28 liter blod/dygn.


GRAVID VECKA 16

Många gravida känner sig pigga under denna tiden av graviditeten. Vissa, framförallt de som varit gravida tidigare, kan känna barnets rörelser, som pirrande bubblor eller som en fisk som sprattlar till. Det är dock lätt att blanda ihop med gaser och tarmrörelser.

Man kan också känna av att bäckenlederna mjukas upp. Det är en normal process för att utvidga bäckenet. När lederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. En del kan då få bäckensmärta. Du kan få ont i bäckenet, korsryggen ljumskarna, höfterna, på skinkorna, baksidan av låren och över blygdbenet. Det är också vanligt att man blir andfådd lätt.
 

Gravid i vecka 16: Fostret är nu 16 centimeter långt och väger runt 150 gram.

Fostret är 16 centimeter långt
Fostret är vid den här tiden 16 centimeter långt och väger runt 150 gram. Skelettet har blivit hårdare. Fostret har fortfarande mycket plats att röra sig i magen.


GRAVID VECKA 17

Den ökade blodmängden i kroppen gör att många vid den här tiden svettas mer än vanligt. Det är också vanligt att känna av att kroppens slemhinnor blir mer svullna vilket gör att tandköttet blöder lättare, näsan kan vara täppt och det är lätt att få näsblod.
 
Fosterfett börjar bildas
Fostret är ungefär 18 centimeter långt och väger runt 180 gram.

Fostret lagrar in så kallat brunt fett i kroppen. Det hjälper barnet att hålla sig varmt efter födelsen. En del av det försvinner så småningom.

Även fosterfett börjar att bildas. Det ligger som ett skyddande lager på den ömtåliga huden.

Mellan vecka 16–20 är det vanligt att man kallas på ett rutinultraljud. Med ultraljud kan undersökaren beräkna barnets storlek och utifrån det fastställa ungefärlig tid för förlossning. Hen tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. På ultraljudet går det att se barnet på en bildskärm och det är vanligt att man får köpa med sig en bild efteråt. Det går att se armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Många, framförallt partnern, tycker att barnet blir mer verklig i samband med ultraljudsundersökningen.


GRAVID VECKA 18

Gravidkroppen ökar ständigt i vikt. Hur mycket man går upp i vikt är dock väldigt individuellt. På grund av hormonerna är det även vanligt att man drabbas av svampinfektioner. Om du plötsligt känner dig sugen på något udda eller annorlunda kan du ha drabbats av picasyndrom eller ”gravid-cravings”.
 
Fostrets huvud är 40 mm i diameter
Fostret är vid den här tiden ungefär 20 centimeter långt och väger 250 gram. Fingrar och tår börjar se mer färdiga ut och det går att ana alla de små linjer som senare kommer att bli fingeravtryck. Fostrets huvud är nu cirka fyrtio millimeter i diameter och lårbenet cirka 27 millimeter långt. Den första avföringen har börjat samlas i fostrets tarm, det kallas mekonium.


GRAVID VECKA 19

Nu kan det gå att känna livmodern under naveln om du eller barnmorskan trycker försiktigt med handen. Livmodern är ungefär lika stor som huvudet på ett nyfött barn.
 
Kan knäppa sina händer
Fostret är cirka 22 centimeter långt, väger runt 280 gram och kan knäppa sina händer. Fostret har även fått små tunna hårstrån över hela kroppen men dessa kommer att falla av innan det är fött. Hårstråna finns där som skydd för den känsliga huden.


När man kommit halvvägs kan man börja få ont både här och där. Det är helt normalt,

GRAVID VECKA 20

Nu har du kommit halvvägs till målet. Många kvinnor börjar få bäckensmärtor eller foglossningar – detta är helt normalt men kan göra väldigt ont.

Många gravida kan nu också känna att fostret rör sig i magen, men det kan också dröja ytterligare några veckor. Livmodern växer och magen blir större. Storleken på magen varierar från person till person.
 

Gravid i vecka 20: Fostret har nu fått känsel och kan även känna smärta.

Kan göra bakåtkullerbytta
Fostret väger nu ungefär 350 gram och är runt 24 centimeter långt. Det har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Även svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter födseln. Fostret har nu fått känsel och kan även känna smärta. Fostret kan även göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta.

Fram till vecka 20 är foster ungefär lika stora men nu kan de börja variera. Måttet ökar efter vecka 20 med ungefär en centimeter i veckan.


GRAVID VECKA 21

Många gravida upplever att det är en behaglig tid i graviditeten. Gravidmagen syns ofta väl, men är inte för stor. Illamåendet och tröttheten har för många gått över och humöret brukar vara mer stabilt.
 
Är ungefär 26 centimeter lång
Fostret i magen fortsätter att växa och är nu ungefär 26 centimeter långt och har ökat i vikt till omkring 400 gram.


GRAVID VECKA 22

Det är vanligt att man känner av foglossningar vid denna tiden, om du har mycket problem så prata med din barnmorska. Det är också vanligt att man får hål i tänderna under graviditeten så var extra noga vid tandborstningen.
 
Kan se ljus och mörker
Fostret har ökat i vikt till cirka 450 gram och längden till 27 centimeter. Fostret har fortfarande slutna ögon, men kan se ljus och mörker genom de tunna ögonlocken.


GRAVID VECKA 23

Har du börjat få kommentarer om din gravidmage? Det är ganska vanligt men hur du reagerar på detta kan variera kraftigt. En del gravida tycker det är jobbigt medan andra inte bryr sig alls eller tycker det är roligt. Många gravida kan nu känna om fostret får hicka och man kan tydligt känna när barnet sparkar eller rör sig. För många börjar även tankar på förlossningen dyka upp nu. Om du känner dig orolig är det viktigt att prata med din partner eller dina vänner och din barnmorska.
 
Rör sig mycket på kvällen
Fostret väger runt 550 gram och är 28 centimeter långt. Det rör sig mycket, speciellt på kvällarna kan det vara mycket gymnastik i magen.


GRAVID VECKA 24

Krämpor som halsbränna, ont i benen och ryggont på grund av foglossning är vanliga under denna tiden. Livmodern trycker på urinblåsan och gör att många behöver kissa ofta. En del drömmer också livliga drömmar. Man kan börja känna av tydliga sammandragningar – framförallt om man är omföderska. Detta är ofarligt men om man får starka sammandragningar eller blir orolig bör man höra av sig till sin barnmorska. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben. Att använda stödstrumpor kan hjälpa.
 

Gravid i vecka 24: Fostret kan nu suga på tummen och gör det för att träna på sugreflexen.

Kan suga på tummen
Fostret väger cirka 600 gram och är ungefär 30 centimeter långt. Huden börjar bli tjockare och täcks av fosterfett.

Fostret kan nu suga på tummen och gör det för att träna på sugreflexen.

Om fostret föds för tidigt så kan det vid vecka 24 börja andas luft.


GRAVID VECKA 25

Nu känns barnets rörelser varje dag. Upp till 30 rörelser i timmen brukar vara vanligt under barnets vakna perioder. Ofta känns rörelserna mer när man ligger ner. Om du känner minskade fosterrörelser, du ska ha upplevelsen i mer än två timmar, ska du kontakta barnmorskan eller förlossningsavdelningen.

Många gravida behöver kissa oftare än tidigare och en del gravida får även kramp i benen.
 
Näsborrarna har börjat öppna sig
Fostret är ungefär 33 centimeter och väger runt 700 gram. Det kan både knyta sina händer och få tag på sina fötter. Fostrets näsborrarna har också börjar öppna sig.


GRAVID VECKA 26

Nu börjar det bli betydligt vanligare med gravidkrämpor i takt med att du blir tyngre och fostret större. Många får problem med åderbråck och hemorrojder.

Många samlar även vätska i kroppen vilket kan ge ett tryck på nerver och senor. Händerna kan domna av och göra ont, framför allt på natten. Det kallas karpaltunnelsyndrom. Smärtan och domningarna kan bli bättre med hjälp av handledsskydd.

Du kan även börja märka av att dina bröst börjar läcka lite vätska. Detta är helt normalt och beror på att mjölkkörtlarna förbereder sig på att du snart ska få ett litet barn. Många gravida får problem med sömnen eftersom de behöver gå upp och kissa och för att magen nu kan vara stor och otymplig och det kan vara svårt att hitta en skön position att vila i.
 
Tränar på att andas
Fostret är nu ungefär 35 centimeter långt och väger mellan 800–900 gram. Ögonen kan öppnas och stängas och fostret tränar för fullt på att andas genom att dra in och ut fostervatten i lungorna.

Fostret kan höra ljud som kurrande mage, röster och nysningar.


GRAVID VECKA 27

En del gravida får en hel del bristningar på mage och lår under graviditeten. Det är inte heller helt ovanligt att det kliar i huden. Det är hormonerna som påverkar huden. Klåda kan också bero på vätskebrist.

Ibland kan klåda orsakas av förhöjda levervärden. Då kliar det ofta på handflator och fotsulor. Om du får klåda är det därför viktigt att berätta om det för barnmorskan så att hen får utreda och eventuellt sätta in behandling.
 
Tarmarna klarar modersmjölk
Fostret väger nu ungefär ett kilo och är runt 37 centimeter långt. Det har fortfarande ganska mycket plats i magen och det är inte ovanligt att de får in en rejäl spark på dina revben eller mot din urinblåsa.

Om barnet skulle födas nu så skulle det ha goda chanser att klara sig utanför magen. Tarmarna har mognat och skulle klara av att ta emot modersmjölk. Men barnet är fortfarande skört och skulle behöva mycket vård för att kunna överleva utanför livmodern. Varje dag och vecka är viktig för att barnet ska hinna utvecklas och mogna.


GRAVID VECKA 28 – tredje trimestern

Nu går du in i den tredje och sista trimestern. Livmodern är ofta så stor att den påverkar kroppens rörelser. Om du orkar går det bra att vara aktiv, kroppen säger ifrån om det blir för mycket. En del får sammandragningar – om de ökar och kommer regelbundet ska du kontakta en barnmorska eller förlossningen eftersom det kan vara tecken på att förlossningen är på gång.

Precis som i början av graviditeten är det vanligt att känslorna svänger och humöret kan påverkas.
 

Gravid i vecka 28:  Fostret börjar bli stort och väger nu drygt ett kilo.

Väger drygt ett kilo
Fostret börjar bli stort och väger nu drygt ett kilo och är 39 centimeter långt. Det kan fortfarande vända sig och de flesta gör det ett tag till.

Besöken hos barnmorskan blir nu allt tätare eftersom förlossningen börjar närma sig med stormsteg.


GRAVID VECKA 29

Fostret och magen fortsätter att växa och det blir allt trängre i magen. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen.

Det är vanligt att man känner av så kallade ligamentsmärtor. Detta är helt naturligt och beror på att livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut. Smärtan strålar ofta ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över.

Det är vanligt att man känner av förvärkar. Det kan vara bra att försöka slappna av och vila för att de ska dämpas. I denna perioden är det också vanligt att gravida börjar boa, det vill säga förbereda sig på att barnet ska komma, kanske genom att fixa ett barnrum, handla vagn eller börja packa en väska till förlossningen.
 
Kan drömma nu
Fostret väger runt 1,2 kilogram och är ungefär 40 centimeter långt och börjar verkligen likna en liten bebis. Fostret kan drömma nu.


GRAVID VECKA 30

Nu går vi in på slutspurten – bara tio veckor kvar. Det kan vara bra att börja tänka på allt som behöver ordnas. En del känner tydligt av foglossningar och har andra krämpor medan andra mår bra och kan röra sig som vanligt. Många upplever att sömnen blir lidande så försök vila så ofta du har möjlighet.
 
Ökar med 200 g per vecka
Fostret väger nu runt 1,4 kilo och är 41 centimeter långt. Men storleken kan nu variera kraftigt mellan olika kvinnor och graviditeter. Barnet ökar nu med cirka 200 gram per vecka.

Gener och moderkakans storlek och kapacitet spelar stor roll för hur stort barnet är och kommer att bli när den föds.


GRAVID VECKA 31

Många gravida känner sig tunga och otympliga de sista veckorna av graviditeten. Man blir lättare andfådd och många känner sig även svullna. Passa på att vila mycket. Att börja fundera på förlossningen och prata ihop dig med din partner eller någon annan du vill ha med dig som stöd är viktigt. Om du är orolig så prata med din barnmorska.
 
Kan fixera blicken
Fostret väger runt 1,6 kilogram och är ungefär 43 centimeter långt. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det kan även känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen.


GRAVID VECKA 32

Under den senare delen av graviditeten är det ganska vanligt att man drabbas av förstoppning. Stillasittande är en av anledningarna och minskad plats för tarmarna kan vara en annan. Om du får problem så prata med din barnmorska. Vid den här tiden drabbas en del av havandeskapsförgiftning. Om du drabbas av huvudvärk, ögonflimmer och ont i magen och svullnad så kontakta din barnmorska – det kan bero på högt blodtryck som är ett av symtomen för havandeskapsförgiftning.

Kroppen börjar nu förbereda sig på en förlossning och det är inte alls ovanligt att brösten läcker mjölk och att du får tydliga förvärkar.
 
Kan ha lagt sig med huvudet nedåt
Fostret väger cirka cirka 1,8 kilogram och är runt 44 cm långt. Hos vissa kan barnet redan ha lagt sig med huvudet nedåt, för andra dröjer det längre. Det börjar nu bli för trångt för barnet att sparka kraftigt och det är vanligare att man känner att barnet puffar och rör sig med långsamma rörelser.


När man är gravid i vecka 33 börjar många förbereda sig på att bebisen snart kommer.

GRAVID VECKA 33

Det kan börja kännas tröttsamt att vara gravid och många lider av vanliga gravidkrämpor. Många börjar också mer och mer fantisera om förlossningen och börjar förbereda sig på hur det kommer att bli när barnet väl är fött.
 
Är ungefär 45 cm lång
Fostret växer kraftigt och väger nu runt 2 kilo och är ungefär 45 centimeter. Barnet ligger i ungefär en liter fostervatten som hjälper barnet att röra sig och gör så att livmodern inte trycker direkt mot fostret.


GRAVID VECKA 34

Livmodern tränar för förlossningen vilket kan kännas i form av förvärkar. Om du lägger handen utanpå magen kan du känna förvärkarna när magen plötsligt drar ihop sig. En del är svaga men en del förvärkar kan nu vara riktigt kraftiga.

I slutet av graviditeten är det vanligt med rikliga flytningar. Ibland kan det vara svårt att avgöra om det är vanliga flyttningar eller om det är fostervatten som sipprar. Om du är osäker så kontakta din barnmorska eller förlossningen.
 

Gravid i vecka 34: Om fostret skulle födas nu så klarar de i regel sin andning bra och behöver inte ligga i kuvös.

Behöver inte kuvös om det föds nu
Fostret väger nu ungefär 2,3 kilogram och är runt 46 centimeter långt. Om fostret skulle födas nu så klarar de i regel sin andning bra och behöver inte ligga i kuvös. Men det kan behöva hjälp med näring och med att behålla värme.

Många barn ligger nu med huvudet nedåt.


GRAVID VECKA 35

Barnet trycker på överallt och det kan vara jobbigt att andas, sitta, stå och sova. Nu står magen som högst, för att snart sjunka ner lite. Då blir det lite lättare att andas igen.

Det är också vanligt att man har ont i ryggen eftersom ledbanden mjukats upp.
 
Tränar matsmältning och kissar
Fostret börjar få ont om plats och väger nu cirka 2,4 kilogram. Det är ungefär 47 centimeter långt och har oftast lagt sig med huvudet nedåt. Fostret sväljer fostervatten, kissar och tränar matsmältningen.


GRAVID VECKA 36

Troligtvis börjar det bli jobbigare och mer otympligt att gå nu. Nu när livmodern står som allra högst under graviditeten kan det kännas som om lungorna inte längre får plats. För en del vänder det nu men för en del tar det någon vecka till innan barnet sjunker ner och du får lättare att andas och röra dig. Det kan vara en bra idé att ha din förlossningsväska färdigpackad eftersom förlossningen nu i praktiken kan vara väldigt nära. Om du inte redan slagit av på takten på jobbet kan det vara skönt att ta ledigt de sista veckorna för att varva ner innan barnet kommer.
 
Har långa perioder av sömn och aktivitet
Fostret väger nu cirka 2,6 kilo och lägger varje dag på sig ungefär 14 gram fett. Fostret tränar för fullt för ett liv utanför livmodern. Fostret har längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta som innan men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. I stället för puffar gör fostret mer svepande rörelser.


GRAVID VECKA 37

Den sista tiden på graviditeten har de flesta väldigt svårt att sova. Det är därför viktigt att ta många korta pauser och även vila på dagarna.

Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu och barnmorskan brukar då berätta att huvudet har blivit fixerat. Det betyder att barnet har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån.

Ofta är det lättare att andas och röra på sig när barnet sjunkit ner.

Om barnet ligger med rumpan neråt efter graviditetsvecka 36 brukar läkaren göra ett vändningsförsök. Detta görs på en förlossningsavdelning och är frivilligt.
 
Är nu runt 48 cm långt
Fostret väger nu runt 3 kilo och är 48 centimeter långt. Men detta skiljer sig mycket mellan olika barn. En del väger betydligt mer och andra mindre. Ofta brukar barnmorskan beställa ett extra ultraljud om barnet verkar mycket litet eller stort.


GRAVID VECKA 38 – nedräkningen

Nu går du in i vecka 38 och ditt barn kan egentligen födas när som helst. Från och med nu betraktas fostret nämligen som fullgånget, det vill säga att det är färdigt att födas. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses helt normalt i tid.

Nu när barnet sjunkit ner har du oftast lite lättare att andas men du kan känna en ilande känsla när barnet stöter emot musklerna i din bäckenbotten.

Att få mer och mer förvärkar är vanligt nu och om värkarna håller i sig och kommer regelbundet bör du vara uppmärksam på att det kan vara dags för förlossning.
 
Väger runt 3 kg
Barnet väger nu runt 3 kilo och är cirka 49 centimeter långt.


GRAVID VECKA 39 – vila ut och ladda

Snart är förlossningen här. För att orka med behöver både du och din blivande medförälder sova och äta ordentligt inför förlossningen. Om det är första graviditeten kan en förlossning ta upp mot något dygn och det är inte ovanligt att du förlorar både en och två nätters sömn.
 
Är nu cirka 50 cm långt
Fostret är cirka 50 centimeter långt och väger runt 3,2 kilo.


GRAVID VECKA 40

Om du fortfarande är gravid kanske du har börjat fundera på olika sätt att sätta igång förlossningen. Det finns många tips och råd som att gå i trappor och att ha sex. Ofta är man också villig att testa det mesta.

För att få tiden att gå kan det vara smart att planera in saker att göra på dagarna så slipper varje dag bli en lång väntan på en förlossning.
 

Gravid i vecka 40: Fostret väger cirka 3,6 kilo och är runt 51 centimeter långt.

Moderkakan fortsätter att ge näring
Fostret väger cirka 3,6 kilo och är 51 centimeter långt. Men detta kan självklart variera mycket.

Moderkakan väger runt ett halvt kilogram. Den kommer att fortsätta att ge fostret näring ännu en tid.


GRAVID VECKA 40+ – Övertid

Om du fortfarande inte fått ditt barn har du nu gått över tiden. Detta är helt normalt. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses helt normalt i tid.

Det kan kännas tröstlöst men så länge barnet mår bra och får näring från moderkakan är det ingen fara.

Nästan alla barn kommer ut innan de har blivit överburna, det vill säga före vecka 43. Efter 43 fullgångna graviditetsveckor börjar moderkakan gradvis att fungera sämre och därför brukar förlossningen sättas igång.
Källa: 1177.se, babyhjalp.se, trygghansa.se


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!