Julbord – välj rätt för din viktstrategi
Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2007-12-17
GI-frälst, kalorikoll eller hälsofreak – det här kan du frossa i
Visst kan du njuta av julbuffén med gott samvete!
Aftonbladet visar hur man kan äta både nyttigt och gott på samma gång.
Frosserihelgerna närmar sig med stormsteg, julborden dignar och glöggfesterna sprider en förförisk doft. Sugen på att hugga in, men orolig för vikten? Låt inte det hindra dig från att ta för dig av festligheterna.
Låt smaklökarna avgöra
Tre viktexperter har guidat Aftonbladet genom julbordet: GI-gurun Fredrik Paulún, Viktklubbs dietist Josefine Jonasson och Anna Skipper från "Du är vad du äter". Alla är överrens om en sak: julen kommer bara en gång om året, så låt smaklökarna avgöra vad du äter. Om du väljer smart – och framför allt begränsar portionerna – är risken liten att du går upp i vikt under högtiden.
– Om du blandar nyttigheter med mindre nyttiga saker gör det inte så mycket om inte allt är smalmat, säger Josefin Jonasson, dietist på Viktklubb.se.
Hälsofreak
Ladda med protein och skippa dessertbordet. Sill, lax och skaldjur ger bra omega-3-fetter. Desserter är ingen favorit, men starka ostar är bra för matsmältningen, säger hälsoprofilen Anna Skipper.
MAT:
Rökt lax
Varmrökt lax
Löksill
Senapsssill
Wasabisås
Ägg i romsås
Rökt kalkon
Sallad
Potatis
Dryck:
Vitt vin
Glögg
Snaps
Dessert:
Cheddarost
GI-frälst
Mat från havet ger bra fetter. Det finns också en del magra köttprodukter, som ren och kalvsylta. Potatis finns med som kolhydratkälla. Dadlar, fikon, kokosflingor (som är hälsosammare än sitt rykte), risbräck, fruktsallad och en mandarin är okej val bland efterrättena. Ett par snapsar till maten är helt okej – det stärker aptiten, säger GI-experten Fredrik Paulún.
Mat:
Kalvsylta
Renkött
Kokt lax
Köttbullar
Mussla
Senapssill
Sill i tomatsås
Löksill
Gravad lax
Ål (Tyvärr utrotningshotad. Makrill är ett alternativ)
Räkor
Ägg
Potatis
Rödkål
Dryck:
Snaps
Dessert:
Fikon
Dadlar
Mandarin
Kokosgodis
Risbräck
Fruktsallad
Kalorikoll
Skinka och kalkon är bra och proteinrik mat. Lutfisk är också magert och gott. Potatis ger bra mättnadskänsla. Lax är en fet fisk, det är bra med omättade fetter. Grönsaker är alltid bra, men lyser med sin frånvaro på julbordet. Ta av det som finns, som rödkål och brysselkål. Knäckebröd är fiberrikt och tar tid att tugga, vilket gör att man inte äter för snabbt. Ostkaka ger mycket protein utan för mycket socker, ett äpple och en pepparkaka, som bryter av smaken bra, säger dietist Josefine Jonasson.
Mat:
Knäckebröd
Lammfiol
Kalkon
Skinka
Rostbiff
Köttbullar
Kycklingspett
Lax
Lutfisk
Lingonsill
Senapssill
Ägg
Pickles
Ärtor
Rödkål
Rödbetssallad
Potatis
Dryck:
Julmust light eller vatten
Dessert:
Ostkaka
Äpple
Pepparkaka
Risbräck
Fruktsallad