NATO smyger sig närmare

Regeringen förhandlar om trupper på svensk mark

AWACS-planet spionerar på ryssen genom svenskt luftrum.

Bara den bloggande officeren Wiseman uppmärksammade ett kort meddelande på regeringens hemsida: ”Regeringen ger uppdrag om förhandlingar av värdlandsstöd”. Vad det innebär, enklare uttryckt, är att regeringen satt sig i förhandlingar om villkoren för att stationera NATO-trupper på svensk mark. Avtalet som förhandlingarna ska leda fram till är i praktiken en förberedelse för att i en tänkt framtida internationell kris göra Sverige till bas för NATO:s styrkor. Wiseman påpekar att för att det ska fungera praktiskt kommer det först krävas upprepade, omfattande gemensamma övningar - inom Sveriges territorium.

I april tillät Sverige, också det ytterst lite uppmärksammat, för första gången hittills NATO:s vancerade spaningsplan AWACS att använda svenskt luftrum för att spionera på Ryssland. ”Mycket uppskattat av alliansen!”, kommenterade vår NATO-ambassadör på Twitter.

Alla opinionsundersökningar någonsin har visat en folkmajoritet MOT att gå med i försvarsalliansen, konstaterade SIFO:s analytiker häromåret. I senaste mätningen var det bara 29 procent som ville gå med. Taktiken sedan ett antal år tillbaka verkar därför ha blivit att med så små och tysta steg som möjligt föra Sverige så nära ett NATO-medlemskap i praktiken att det till slut framstår som oundvikligt att fullfölja det också på pappret. Och hittills har det ju fungerat.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.