De vill lura dig att tro att du kan få evigt liv

Konservativa futurister bygger ingen framtid för alla

”Jag stryker Daniel Eks ’Neko Health-experience’ och Alcors frysdisk” skriver Mattias Beijmo i en uppgörelse med sin egen dödsångest och techföretagens drömmar om det eviga livet.

En av världens äldsta böcker berättar historien om Gilgamesh, en kung och halvgud i Mesopotamien för sisådär 5 000 år sedan. De riktiga helgudarna irriterar sig på Gilgameshs ovärdiga beteende: han ligger runt, super till, hamnar i bråk och beter sig generellt som ett riktigt praktarsle. Så de skapar Enkidu – en man vars styrka och livslust kan mäta sig med Gilgamesh. De blir oskiljaktiga vänner, kanske älskare. De lever som om alla dagar vore den sista – unga och odödliga.

Men gudarna har sänt Enkidu för att lära Gilgamesh en läxa. Plötsligt dör Enkidu; själva funktionen för hans liv är som bevis för Gilgamesh – endast HEL-gudar är odödliga. Gilgamesh sörjer och drar iväg, sturm und drang; han vägrar acceptera livet som ändligt.


Jajaja – jag erkänner, jag kan ha en 50-årskris; datumet närmar sig. Jag har dessutom skrivit tre böcker i följd om olika aspekter av döden. Det är därför kanske logiskt att det längst upp på min önskelista står:

”Neko-scanning”.

Spotifygrundaren Daniel Eks företag Neko Health erbjuder (de som har råd) en väldigt grundlig undersökning av kroppen. Röntgen, provtagning – allt blir högteknologisk kaffesump att läsa framtiden i. På deras webbplats läser jag: ”The future is prevention”; man ska hålla sig ”ahead of your health”. Ja tack. Men i det finstilta läser jag att all data om min kropp och själ är deras – fri att använda. Det är ett krav för ”the full Neko Body Scan experience”. Mina pengar är – som vanligt – bara en del av transaktionen.


Techledare över hela världen pratar allt mer om sjukdom och död. Den så kallade ”longtermismen” och dess lite vaga tankegods flyter ihop med riskkapitalismen. Den ideologiska grunden kan beskrivas som konservativ futurism. En av förespråkarna är Priscilla Chan. Hon är bokstaven ”C” i bakom organisationen CZI. CZI ger ut riskkapital för egen och andras forskning och har klara spår av biomedicinsk lobbyverksamhet. De använder AI för att i slutet av vårt århundrade kunna ”bota, förebygga eller hantera alla världens sjukdomar”. Detta kräver enorma mängder pengar, data och serverkraft.

Inget av detta är dock något problem. Bakom bokstaven ”Z” döljer sig nämligen namnet ”Zuckerberg”. Mark Zuckerberg är Priscilla Chans make, han som skördat data om vårt liv och vår död i mer än ett årtionde. När Zuckerberg och Chan gästade Andrew Hubermans populärvetenskaps-podcast häromsistens, verkade paret läsa från ett manus skrivet av Peter Thiel.


Thiel var Facebooks första finansiär och är en ikon i Silicon Valley. I en intervju med Barton Gellman i The Atlantic berättar Thiel om sin kärlek till science-fiction: Heinlein, Asimov, Clarke. Men allra mest Tolkien och de odödliga alverna. ”Varför skulle vi inte kunna vara alver?”, säger han till Gellman. Som de konservativa futuristernas överstepräst tror han inte på döden. Den är ett påhitt som ”förstör motivationen att försöka ännu mer”.

Tillåt oss inte att förlänga våra våra liv så vi kan fortsätta förstöra ert. Ta över, bränn upp, bygg nytt – ju förr desto bättre

Thiel injicerar dagligen olika preparat, bland annat metformin som han tror håller honom undan cancer. Han har investerat mängder av tid och pengar i Aubrey de Grey – en engelsk forskare som enligt egen utsago snart kommer hitta metoder att förlänga vår livslängd tusentals procent.

Dubbelmoralen är så klart slående. Thiel pratar om alver och övernaturliga ting, men det närmaste han kommit Tolkien är att döpa sitt militära övervakningsföretag till Palantir efter de seende stenarna i ”De två tornen”. Han och Zuckerberg filosoferar om att bota alla sjukdomar, men spenderar de verkliga pengarna på generativ AI och automatisering. Ena dagen vill de göra människan odödlig, dagen efter onödig. De må verka progressiva, köra Tesla och äta veganskt. Men när ingen hör, mumlar de fram sin konservativa trosbekännelse: ”Några föddes att styra, de flesta att följa.”


Missförstå mig rätt: innovation har historiskt ett positivt netto för mänskligheten. Eftersom demokratin, om än alltid lika senfärdigt, faktiskt lyckats tygla den. Jag har personlig erfarenhet av den: Innovationer inom cancerforskningen räddade min fars liv, flera gånger om.

Dock är det inte säkert att jag har samma tursamma tajming. Om Daniel Eks gäng upptäcker något i min kropp, får jag får nog vackert trilla av pinn, frysas ner i minus 196 grader och vänta in botemedlet. Jag läser att Peter Thiel har bokat frys hos amerikanska företaget Alcor; de är enligt egen utsago ”Trusted by Leaders in Technology, Biomedicine, and Futurism”. Jag skriver: ”Alcor – nedfrysning” på önskelistan.


Robert Ettinger anses vara kryonikrörelsens gudfader, hans bok ”The prospect of immortality” (1962) dess bibel. Han skriver: Människor är intellektuellt bekväma. De tror att framtiden ser ut som de årtionden vi just upplevt, möjligen med lite mer krom. Men med historien som kristallkula, görs inga framsteg.

Men Ettinger är död och nedfrusen. Med honom verkar alla radikala futurister ha försvunnit. Självklart tar vår tids innovatörer vetenskapen framåt, inte minst inom just AI-området. Självklart kommer vi få nya mediciner, enklare liv och fantastiska upplevelser. Men de konservativa, låtsas-futuristerna vill egentligen inte förbättra det mänskliga tillståndet. Det skulle kräva att deras innovationer raserar strukturerna på vilka deras makt vilar på.


Gilgamesh blir äldre, han fortsätter irra runt på jakt efter livets, och dödens, mening. Han hamnar på en sylta, kvinnan bakom baren – Siduri – har uppenbarligen träffat vilsna, sökande män förut. Hon putsar glas och suckar: ”När gudarna skapade människan, döden de gav människan. Livet, behöll de för sig själva.”

Även jag har ännu en gång förirrat mig in till Siduris bardisk. Jag håller med, nickar fyllskallens överdrivna huvudrörelser, plockar fram önskelistan ur innerfickan. Jag stryker Daniel Eks ”Neko Health-experience” och Alcors frysdisk. Sedan skålar vi med Gilgamesh för en yngre generation. Att den ska komma och, som ur-futuristen Filippo Tommaso Marinetti skrev, dräpa oss där vi sitter och värmer oss ”vid elden gjord med böckerna vi skrivit”.

Så hey fellow kids! Varken ni eller den övriga mänskligheten tjänar på om Thiel, Zuckerberg och jag lever ytterligare ett halvsekel. Tillåt oss inte att förlänga våra liv så vi kan fortsätta förstöra ert. Ta över, bränn upp, bygg nytt – ju förr desto bättre.

Café Bambino: Frågelådan är öppen!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.