Brott lösta med sprit – hur kul som helscht

Ibland är det enklaste det bästa

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Fulla kvinnor som löser brott. Ibland är underhållning inte svårare än så. Och nu när isoleringen börjar nöta på många av oss, och decembermörkret hotar, så blir den törstiga detektivtrion Hannah George, Catie Wilkins och Taylor Glenn de bästa kompisar man kan tänka sig.

Precis som att majoriteten av världens allra bästa rocklåtar innehåller tre ackord och är skrivna av heroinmissbrukande britter med noll timmar musikteori i bagaget så är det enkelheten som är styrkan här. Podden ”Drunk women solving crime” är precis exakt vad den utger sig för. Tre kvinnor, plus en gäst, som dricker alkohol och diskuterar kända och okända kriminalhistorier som de sedan med ett förhöjt självförtroende presenterar en mer eller mindre genomtänkt lösning på.

Det har gjorts berusade poddar tidigare men det har aldrig riktigt lyckats. Men så där tre, fyra enheter på väg in i dimman i den här podden hittar samtalet en lite hudlös tonträff som också är en smula flamsig, högljudd men framför allt oerhört rapp och rolig.

Men det är såklart inte bara formatet (eller spriten) som gör ”Drunk women solving crime” så bra. Hannah George, Catie Wilkins och Taylor Glenn är alla tre proffs, de är prisbelönta komiker och manusförfattare. De verkar dessutom tycka så genuint mycket om varandra. Det finns en värme i tramset och förmodligen är det poddens främsta styrka. Kanske är kvinnor rent av bättre lämpade än män för högljutt killgissande? Jag gissar försiktigt att det är så.

Allra bäst är det dock när avsnittets gäst får dela med sig av sina egna upplevelser som brottsoffer. Det är av naturliga skäl ofta brott av en lite mer oskyldig natur men i vissa fall kan mer traumatiska upplevelser dyka upp. Men även det funkar, konstigt nog. Det är hobbypsykologi, true crime och vitt vin rakt ner i drinkmixern. Den bästa medicinen jag kan tänka mig just nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.