Jalla! Vilken reality-fest

Fojan och Gabriel på väg till altaret.

TV Efter tv-serier som Ullared, Skånefruar och Grannfejden har de kommersiella kanalerna etablerat sig som vår tids främsta folklivsforskare. Men i Mitt stora feta syrianska bröllop är det första gången en invandrargrupp står i centrum.

Det handlar om svenska syrianer i Södertälje med omnejd, kärlekspar som i enlighet med sederna planerar bridezilla-firanden som får Nobelmiddagar att blekna. 14 000 rosor, sex vita limousiner och fem kameramän i kyrkan. Frisören Antonio – som ska ha fixat Filippa Reinfeldts hår inför Victorias kungabröllop – släpar in en resväska med hårspray till brudens gigantiska prinsessfrisyr. ”Vi är de mest glamourösa människorna i hela världen”, utbrister kebabentreprenören medan tjocka släkten rullar ut röda mattan på mexitegelvillans garageuppfart.

Det är reality-tv när den är som bäst, som dryftar könsroller och klass på ett sätt som finkulturen sällan förmår. Utan att döma eller exotisera.

Här möter vi män som är besatta av statussymboler och putsar sina bilar tills de skiner som diamanter.

Eller det unga paret som får tillåtelse att bli sambos innan äktenskapet – svärföräldrarna bor i ett radhus 500 meter bort.

Det sägs att den syrianska gruppen är den mest välintegrerade, vad nu det ska betyda. En sak är i alla fall säker: i det här landet räknas man inte som svensk förrän man fått bre ut sig i rutan på bästa sändningstid.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.