Allt under min navel är privat

Högermän med makt fortsätter sitt kvinnohat - här och nu

Fot: Scanpix

Utrustad med en hammare och bensin i plastflaska skred abort-extremisten till verket. 50-årige Francis Grady, en storväxt man med skägg, har i efterhand förklarat att han gjorde det för att rädda ­bebisar.

”Vet du vad de gjort med de tusen barn som dödats där inne?” sa han upprört till domaren under rättegången.

I debatten om klasshatet som just nu förs på svenska kultursidor har det pratats mycket om väns-terns längtan efter att få olla hand­dukar i Äppelviken – ett bevis på att man inte har ”gjort upp” med den kommunistiska våldsromantiken, som Svenska Dagbladets ledarsida skrev i helgen.

Jag väntar fortfarande på att SvD-ledarna ska ta itu med ­högerns brutalitet, som faktiskt pågår i verkligheten, här och nu.

Francis Grady är nämligen bara­ en i raden av många konservativa våldsmän vars kvinnohat tar sig extrema politiska uttryck­.

Branden som utbröt på abortkliniken i Wisconsin den där kvällen i april, när han kastade in sin hemmagjorda bomb genom fönstret, skadade som tur var ingen människa. Ett labb förstördes, men det var allt. Grady erkände, står åtalad, och riskerar mångårigt fängelsestraff.

I USA har man börjat skärskåda den här kristna fundamentalismen på ett sätt som vi inte behövt göra här ännu. Anders Behring Breivik med sina idéer – nordiska korsfarare på väg mot Jerusalem – har setts som ensam­ terrorist.

Men på andra sidan Atlanten är den högerkristna rörelsens radikalisering oroväckande.

De senaste 30 åren har sju människor mördats av antiabort- rörelsen i USA, senast läkaren George Tiller, som sköts till döds av en, hur ironiskt det än må låta, ”Ja till livet”-extremist 2009. Sammanlagt 17 mordförsök, hundratals fall av vandalism, trakasserier och dödshot mot gyne­kologer har rapporterats.

Är inte detta också en form av terrorism? frågar många sig nu.

Precis som med islamismen rör det sig om ideologiskt våld, om militanta grupper som vill sätta skräck i samhället och hota fram förändringar, exempelvis strängare abortlagstiftning. Den svenska kristna tidningen Dagen har varit inne på begreppet ”kristianistisk fundamentalism”

Men i det omtalade Kriget mot terrorismen, som även omfattar djurvänner som fritar minkar, har abortvandalerna av någon anledning inte kvalat in.

Kanske för att deras hataktioner endast syftar till att inskränka kvinnors, och inte vita mäns rättigheter?

Man får komma ihåg att pro-life­-extremismen eskalerat i en tid då kvinnors frihet ifrågasätts även i mer städade sammanhang.

De amerikanska republikanernas förslag om abortförbud och stränga restriktioner av preventivmedel har fått feminister att utnämna 2012 till ”kvinnohatets år” i USA.

Landet som värnar individen och äganderätten mer än något annat. Där vill alltså mäktiga män plötsligt dra en ny gräns för vad som är privat egendom. Den linjen går exakt nedanför min navel, någonstans ovanför bikini­linjen där nere. Livmodern? Den tillhör inte dig, lilla vän.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.