Lagmaskinen gnisslar och skakar i ”Cheer”

Svek och sår som inte vill läka i mörk andra säsong

Andra säsongen av dokumentärserien ”Cheer” ligger ute på Netflix.

När jag för två år sen skrev om första säsongen av dokumentärserien Cheer kallade jag Jerry Harris för ”lagets hjärta”. Säsong två, som nu finns på Netflix, börjar med att man får veta att Jerry sitter häktad, anklagad för sexuella övergrepp på barn.

Jo, den andra säsongen om det kämpande cheerleadinglaget i Texas är mörk, men inte bara på grund av Jerrys fall.

Den här gången finns en metanivå, skapad av den första säsongens stora framgång. Den gjorde lagets unga stjärnor till omedelbara kändisar, och man får nu se dem träffa Oprah och Ellen, gå på röda mattor och, inte minst, erbjudas sponsorskap och reklamkontrakt. Samtidigt ökar pressen för ännu en mästartitel, som ska vinnas tillsammans med lagkamrater som inte fick synas i säsong ett och bli kändisar. Lagmaskinen gnisslar och skakar.

En som också rycktes med av framgångsvinden är coach Monica, kvinnan med stenansikte som många av ungdomarna ser som en extra mamma (och då ska man veta att deras riktiga mammor inte i alla fall excellerat i föräldraskap). Hon erbjuds en plats i Dancing with the stars, USA:s Let’s dance, och är därför inte på plats när en ny termin på Navarro college börjar, med ett lag i otakt och med nya medlemmar som ska skolas in. Hon kommer inte heller hem när nyheten om Jerry Harris gripande slår ner som en bomb på skolan (anklagelserna mot honom hanteras i ett enskilt avsnitt). Det skapar en känsla av svek och sår uppstår som inte vill läka – i laget, i enskilda ungdomar och i Monica Aldama själv.

Förutom att hantera allt det här för seriens producent Greg Whiteley in en helt ny faktor i serien: Navarros ärkerival Trinity Valley Community College. TVCC har också haft sina glansdagar men de ligger rätt långt tillbaka i tiden, de senaste åren har de blivit överkörda av Navarros showmanship. Nu har de en ny tränare, den sammanbitna Vontae Johnson, och han har en plan. De ska helt enkelt sno Navarros framgångsrecept – och genomföra det bättre. Muskelpaketen hos TVCC ska lära sig dansa, och att le när de gör det.

Konkurrensen skolorna emellan skänker serien ny nerv, och det är spännande att följa två lagbyggen med väldigt olika utmaningar mot mästerskapet i Daytona. Men det går inte att komma ifrån att man som tittare har mer investerat i Navarros lag och det är frustrerande att man aldrig riktigt får de svar man vill ha, framför allt från coach Monica. Som, är det sant att hon svarade när La’Darius ringde? Det är svårt att skaka av sig känslan att de krattar för en tredje säsong – och än en gång kan tv-produktionen få verkliga människors liv att byta omloppsbana.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln