Legendaren Wang Kun död

Skådespelerskan spärrades in av Mao

Wang Kun blev 89 år.

Häromdagen avled Wang Kun, den legendariska skådespelerskan som gjorde titelrollen som Xi’er i det lika legendariska sång- och dansspelet Den vithåriga flickan, med urpremiär i det revolutionära basområdet i Yan’an 1945. Det sägs att soldaterna i Folkets befrielsearmé beordrades att lämna ifrån sig gevären utanför teaterplatsen, för att undvika att någon i den teaterovana publiken skulle bli så upprörd att denne öppnade eld mot godsägaren i scenen där han våldtog den vithåriga.

Trots sin oklanderliga historia och sitt fortsatta engagemang för den kinesiska folkmusiken och visan, både som utövare och lärare, och trots beröm från självaste ordförande Mao för sitt framförande av revolutionära slagdängan Bondekamraternas sång, släpades hon bort som kontrarevolutionär under Kulturrevolutionen.

Hon överlevde inspärrningen och återgick till att sjunga och undervisa. Hon tog också till sig rockmusiken, och var den som såg till att Cui Jian (den kinesiska rockens urfader) fick framföra sin Nothing to my name vid en konsert 1985.

Nu är Wang Kun död. Hon hade passat utmärkt i Lars Mikael Raattamaas senaste diktsamling Kommunismen, tillsammans med Kinas och Sovjetunionens första kvinnliga traktörförare och första kvinnliga kosmonaut och den kubanska revolutionens urmoder. Wang Kun blev 89 år.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.