Rasande kamp för kärleken

I’m not angry! en av festivalens mest spännande filmer

kär och galen I'm not angry av Reza Dormishian .

FILM Den iranska I’m not angry! av Reza Dormishian är den ironiska titeln på en film om ett ungt älskande par, Navid och Setareh, och deras kamp för att få gifta sig. Det har gått fyra år sen Navid relegerades från universitetet för olämpliga politiska åsikter. Setarehs far kräver god lön, position, ett ordentligt hem men vill inte hjälpa till.

Navid gör fruktlösa försök att få pengar i ett samhälle som under Ahmadinejads styre utvecklats till en ekonomisk katastrof. Hans tilltagande stress dämpas med mediciner, men gestaltas samtidigt med ett furiöst kameraarbete, snabbspolning av gatubilder och uppskruvade drömsekvenser där Navid går till rasande attack mot alla som står i hans väg och på olika vis avvisar honom. Då och då avslutat med hans försök till självbehärskning, ”I’m not angry!”

Men till slut brister allt, och resultatet ser vi i filmens slutsekvens, när en galge reses för en offentlig avrättning. Filmen har redan gått ned, men jag rekommenderar en extravisning. En av festivalens mest spännande filmer, inte minst formmässigt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.