Kultur

Åkesson vill visa att originalet alltid slår kopian

SD-ledarens twittrande vill tvinga M att bekänna färg i den invandrarfientliga opinionen

Av: 

Petter Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jimmie Åkesson twittrade i förra veckan om att han vill se ett totalstopp i all migration, inklusive kvotflyktingar.

Foto: TT

KULTUR

”Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning” twittrade SD-ledaren Jimmie Åkesson i torsdags och fick nog mer än en moderat att sätta punschen i halsen. Det är ju bara veckor sedan Ulf Kristersson bedyrade att SD blivit ”seriösa och konstruktiva”. Nu: öppen rasism – ”kulturell belastning ” – och ett ”totalstopp”, som skulle tvinga Sverige att bryta mot internationell rätt.

Sminket rann av grisen, ränderna går aldrig ur, och så vidare, löd ”analysen” från vänster.

Visst, påven har en lustig hatt. Men det säger ju inget om varför det sker just nu.

Ingen ska inbilla mig att en erfaren och skicklig politiker av misstag lät tangenterna avfyra en bredsida mot det nya högerblockets sammanhållning.

Misstanken om en kalkylerad manöver stärks av hur Åkesson nyligen, efter stängningen av en propagandasajt, öppet hyllade sina nätkrigare, som partiet tidigare brännmärkt. Även det borde vara svårsmält för de moderater och kristdemokrater, som inte sällan hamnat i skottlinjen för deras hatangrepp.

I klartext: SD muckar gräl med Moderaterna och skapar en ny frontlinje, som ska skilja de mesiga regelryttarna från de verkliga sverigevännerna.

Man får backa bandet för att förstå.

För ett år sedan var Åkesson kung av oppositionen med sina 23 procent, medan Moderaterna harvade kring 17.

Nu är rollerna ombytta.

Pandemin tryckte undan SD:s favoritfrågor kriminalitet och invandring. Vem minns i dag hur Jimmie Åkesson delade ut flygblad vid grekiska gränsen i början av mars förra året? Vem bryr sig ens?

Och Moderaterna har lagt sin invandringspolitik så nära SD:s att det ofta varit omöjligt att skilja dem åt. Man har till och med tagit strid med direktörerna genom att föreslå en kraftig inskränkning av den tidigare omhuldade arbetskraftsinvandringen.

Kopieringsfrenesin var länge opinionstaktiskt lönlös. Väljarna föredrog originalet, för att använda den franske högerextremisten Jean-Marie Le Pens gamla favoritfras. Mellan 2014 och 2018 vann SD 100 000 moderatväljare.

Men nu ser ingen längre någon skillnad på tvillingpartierna och SD:s framgångsmaskin hostar.

Genom sitt kvittrande vill Åkesson därför få Moderaterna att bekänna färg inför den invandringsfientliga opinionen. Är ni redo att spotta på flyktingkonventionen och EU:s regler? Att krama om de högerradikala propagandasajterna? Att tala om invandrare som en kulturell belastning?

Han fick som han ville. SD:s politik är omöjlig, eftersom vi måste följa regelverken. Och människor är ingen belastning, var svaret från Moderaternas talesperson Maria Malmer Stenergard.

Mission accomplished. Originalet skiljer sig åter från kopian.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i vår – Prova BookBeat gratis i 2 veckor!

BookBeat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Nyanserat om vad Sverige visste om Förintelsen

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Moderaterna

Ulf Kristersson

Migrationspolitik

Rasism