Spansk attack mot demokratin – då tiger EU

Jon Weman om bristen på kritik mot den spanska regeringen

Separatist med katalanska flaggan.

En regering griper oppositionspolitiker, skickar polisen för att hota tidnings­redaktioner och blockerar och stänger ned kritiska webbsidor. Det är den sortens händelser som brukar väcka skarpa reaktioner när de utspelas i Ryssland eller Venezuela. När där­emot ett EU-land agerar på samma sätt, blir reaktionen fullständig tystnad.

Spansk polis stormade förra veckan stiftelsen som administrerar Katalonien toppdomän, .cat, och stängde en rad hemsidor som stödjer självständighetsomröstningen. Andra sidor, vars domäner spanska myndigheter inte ­kommer åt, har i Kina-stil blockerats inom landet fast de fortfarande är tillgängliga från resten av världen. ­Exempelvis människorättsorganisationen Index för Yttrandefrihet kallar det “extremt oroande”.

Guardia Civil, den nationella paramilitära polisen, har hotat ett flertal katalanska medier med stängning om de publicerar ­”propaganda” för omröstningen. “En statskupp”, ­säger chefredaktören för nyhetsportalen Vilaweb till Journalisten.


Den spanska höger­regeringen har redan tidigare kritiserats av människorättsgrupper för den så kallade “munkorgslagen”, som bland annat förbjuder att filma och fotografera poliser. Men från omvärlden är det tyst. För politiker i övriga EU-länder har det blivit ett “tabu” att kritisera spanska regeringens agerande, konstaterar webbtidningen EU Observer. Svenska utrikesdepartementet har inte gjort något uttalande alls kring Katalonien.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln