Viktig upprättelse efter Europas terrornoja

Men många är kvar på Guantánamo

Fångarna är inspärrade på Guantánamo. Foto: AP/TT.

Det tog 12 år. Men nu kommer rättvisan ikapp de europeiska stater som bröt mot varje rättstatlig princip i sin iver att hjälpa USA att jaga terrorister efter 11 september.

I torsdags fälldes Polen av Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna för bland annat tortyr och olagligt frihetsberövande av Abu Zubayadah och Abd al-Rahim al-Nashiri.

De bägge misstänkta terroristerna fångades in och flögs av USA till ett hemligt CIA-fängelse i Polen. De misshandlades, hotades och torterade med skendränkningar och skenavrättningar. Någon rättegång var det naturligtvis aldrig tal om.

Det vore otänkbart, fastslår nu domstolen, att detta hade kunnat ske utan polska myndigheters vetskap och godkännande. Därför ska Polen betala 100 000 euro i skadestånd till var och en av männen.

Det är en liten, men långt ifrån fullständig upprättelse, eftersom de fortfarande efter alla dessa år sitter inspärrade på Guantánamo.

Lika viktigt är att vi får en bekräftelse på att vanligtvis civiliserade stater är redo att göra vad som helst om supermakten pressar dem. Då är mänskliga rättigheter och heliga principer inte värda pappret de är skrivna på.

Domen är den första av sitt slag. Men knappast den sista. Många länder, bland annat Sverige, hjälpte på olika sätt USA att fängsla och tortera misstänkta, långt bortom såväl humanitetens som lagens ramar. Rumänien och Litauen står näst på tur att prövas av domstolen.

Europa har, långt om länge, börjat skaka av sig terrornojan.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.