Kultur

Varken hackat eller malet när bok blir podd

Poängen med ”Söndagsvägen” som podd är oklar

Av: 

Stefan Sköld

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

I somras släppte historikern och svenska akademieledamoten Peter Englund boken ”Söndagsvägen”, en hybrid mellan true crime och historiskt dokument över Stockholm på 60-talet. Det är en mycket intressant, spännande och mysig (får man säga så om en mordhistoria?) genomgång av tidsera och det så kallade ”första flickmordet” – det på den unga Kickan Granell i stockholmsförorten Hökarängen. Ett mord som slogs upp stort i framför allt kvällstidningarna men som nu fallit lite i glömska… fram till 2020 när ordet ska spridas i alla tillgängliga kanaler.

Podden ”Söndagsvägen” som släpptes nyligen, återberättar i stora drag vad som händer i boken. Detta blandas upp med ett författarsamtal med Peter Englund som berättar om sin fascination för fallet och hur arbetet med boken gick till.

Jag har egentligen inga problem med själva podden. Den är ganska lagom i sitt utförande och utöver de ganska illa skådespelade polisförhören från utredningen som vävs in som dramaturgisk krydda så är själva produkten rätt trevlig. Men vilken roll den här podden ska spela är lite oklart. Oavsett vilken infallsvinkel man väljer skjuter den utanför mål.

Jag antar att syftet med podden är att saluföra boken. Podden är producerad av Commercial content och så klart gjord i kommersiellt syfte. Men så som den är gjord finns det ingen som helst mening med att läsa boken när man lyssnat på detta.

Man kan kanske se den som ett kommentatorsspår för dem som redan läst boken. Men i så fall känner jag att man får för lite nytt stoff för att känns sig tillfredsställd. Det blir mer som ett matchreferat med en snabb kommentar i studion innan det går till reklam.

Som en sammanfattning då? Jomenvisst. Orkar man inte läsa eller lyssna på hela boken i ljudboksform kanske det kan vara ett alternativ. Men vilken författare vill slakta sin egen baby med en gratis snabbrepris av massakern? Peter Englund, uppenbarligen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i vår – Prova BookBeat gratis i 2 veckor!

BookBeat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Mordet som skakade om i folkhemsidyllen

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Podcast

Peter Englund

True crime