Minns Lasalle – för hans misstag

150 år sedan Marx hatobjekt dog

När Sveriges socialdemokratiska arbetareparti bildades 1889 pryddes mötessalen av idolbilder på Karl Marx och Ferdinand Lassalle. Lassalle dog 31 augusti 1864 efter att ha sårats i en svartsjukeduell. Nu på 150-årsdagen av hans död är det slående hur bortglömd han är.

För sin samtid var han den mest kände arbetarledaren och inom svensk arbetarrörelse var han betydligt viktigare än Marx. Marx hatade Lassalle, men de hade många likheter. Båda var tyskar från sekulariserade judiska familjer och båda offrade karriären för politiken. Men Marx var teoretiker och Lassalle praktiker. Han var 1863 med om att bilda Allmänna tyska arbetarpartiet, som byggde på arbetarnas självständiga organisering och låg till grund för socialdemokratin i Skandinavien.

Ferdinand Lassalle förstod aldrig faran med makthierarkier. Han såg staten som ett neutralt verktyg och ville samarbeta med den auktoritära preussiska regimen, dessutom byggde han upp en personkult kring sig själv (vilket Marx aktade sig noga för – det var ju inte hans fel att de senare gjorde statyer av honom i Sovjet).

Varför är Lassalle så bortglömd i dag?

Kanske för att den tyska arbetarrörelsen slogs ihjäl i samband med de två världskrigen. Det var uppe i Norden som hans livsverk – reformistiska arbetarpartier med bas i fackföreningarna – levde kvar.

Det är värt att minnas Lassalle. Om inte annat så för att undvika hans misstag.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.