Monica - tio år i uppförsbacke

En klassisk film väcker minnen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Gänget från ”Vänner”, 1997. Courteney Cox andra till höger.
Foto: Kanal 5 / Warner Bros
Gänget från ”Vänner”, 1997. Courteney Cox andra till höger.

KULTUR

Jennifer Aniston har berättat att hon först skulle provspela för rollen, men identifierade sig mycket mer med Rachel.

Det blev istället Courteney Cox som fick spela Monica i tv-serien Vänner, som jag ägnade många ensamma år att titta på och önska en liknande gemenskap.

Monica kämpade tio år i uppförsbacke – finns det någon som har henne som favorit? Chandler tilltalar ironikerna, Phoebe de flummiga, Ross är charmigt nördig, Joey dumsnäll, Rachel… ja, jag vet ärligt talat inte vad usp:en med Rachel är men hon spelas bra av Aniston.

Monica är pedanten som gillar att städa och tävla. Framförallt är hon inte rolig, och jag tror inte det är Monicas fel.

Hon faller i den amerikanska sitcom-fällan som så många kvinnliga karaktärer gjort. De finns där för att bolla upp skämt till killarna.

Det intressanta med detta är att det verkar ske med någon slags förklädd feminism. Killarna är lata, dumma, känslomässigt outvecklade, fula.

Tjejerna tillåts inte gestaltas med dessa osmickrande egenskaper och blir därför bara tråkiga. Simpsons, Family guy, Alla älskar Raymond, Jims värld, jag skulle kunna fortsätta. Monica är snygg och smart.

En talande scen är när Monica försöker lista ut vad en knapp i lägenheten har för funktion. Det händer ingenting när man trycker på den. Monica berättar länge om hur hon ska gå till väga för att lösa det. Joey vänder sig till Rachel och säger: ”I bet I stopped listening before you did”.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.