Årets manskarl

Söndagspredikan med Ann-Charlotte Alstadt

SATIR Nu får kvinnojuntan och alla gummsekret se upp! Vi har fått en öppenhjärtlig intervju med Årets Fräschaste Manskarl utnämnd av killtidningen Lars. Som ung klok vacker och oerhört stark manlig ikon är han van vid att bli kölhalad av vettskrämda kvinnor. Han har kallats trollkarl och ond tomte.

– Jag avfärdas också som en sexig rambo fast jag är entreprenör, säger Årets Manskarl och hans långa mustasch flaxar stolt.

Bloggen där hundratusentals killar följer hur han varje dag sköter muschen med olika produkter är bevis nog. Det tjocka munhåret är designat för starka män som vågar ta plats i dörröppningar och andra offentliga platser. Och vi vädrar en spännande doft av diesel, härdat läder med spår av destillerad mäsk.

Kritiken om att mustaschen tränger ut folk från trottoarerna får hans mustigt grova mun att häva upp ett härligt åskliknande läte. Den magnifika mustaschen lyfter i ljudbangen och sveper omkull åtta assistenter.

– Typisk svensk avundsjuka. Unga män som står upp får räkna med dåliga ovationer!

Men hur orkar karln hålla sig så fräsch varje dag? Hemligheten; att unna sig! Varje vecka genomför han en grundlig städning och spolning av naveln för att som maskulinist våga sticka ut och säga ifrån. Han avvisar gammaldags pungmystik som präglat många manskämpar och deras meskorta ansiktsbehåring

– Det är viktigt för mig att inte bära rotborstmustasch à la bögstalin utan att vi unga män vågar ta jätteenorm plats.

Årets Manskarl står upp för sin unika manliga identitet. Han vägrar baka till fikat på jobbet och stoppar aktivt alla kvinnor som försöker babbla känslor.

– Jag vill vara förebild och står upp för manliga uttryck som föraktas och nedvärderas; att utstöta olika opåkallade ljud som hummanden och harklingar, klia sig i skrevet och gresa över säten och stolar. Om män träffas och resonerar trafikproblem och sportbollar så kallas det tuppfäktning. Det är så kränkande. Men mitt härliga mansgäng stöttar mig i mån av att de får plats.

Det känns viktigt för honom att hylla hårborttagning på haka och kind. De rakas förstås med hans eget märke, You go karl, med bladen specialslipade av barnarbetare i Bangladesh.

– De vägrar se sig själva som offer, något vi kan lära av i bortskämda Sverige, avfärdar han stolt kritiken. Starka obekväma män som sa ifrån blev åtalade för tidelag och begravdes levande under medeltiden. Jag undrar om vi har kommit längre idag, ler han och utstöter olika mansljud. Mustaschen är härligt sträv känner vi när han tvingas gå sidledes genom dörren då vi tar avsked. Heja Årets Mans-karl som vågar ta sån plats!

Nästa vecka: Carsten Palmaer

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.