Intressant skäl av SVT att stoppa Godheten

Ska politiskt laddat program inte kunna sändas när valet är nära?

Stefan Jarls Godheten är ­ i stort sett den enda svenska dokumentär sedan finanskrisen som granskar dagens ekonomiska system.

Den producerades i samarbete med SVT och planerades, enligt Jarl själv, att sändas under våren. Men denna vecka drogs beskedet tillbaka, vilket fick Jarl att skriva en ilsken kommentar på film­ens hemsida: “Plötsligt är den för kontroversiell… under franska ­revolutionen sattes frihetskämpen Diderot i fängelse. Nu för tiden behöver man inte ta till sådana vidriga metoder, nu finns SVT som sköter det smutsiga jobbet”.

Under gårdagen kom förklaringen från SVT: filmen kommer att visas - men de är osäkra på om det blir innan valet. Avdelningen för programetik går just nu igenom filmen, enligt Kulturnyheterna. Under valåret gäller nämligen att ”kravet på opartiskhet kräver särskild uppmärksamhet för program som i vanliga fall mer sällan behandlar aktuella samhälls- och politikfrågor”, i vilket tydligen ­dokumentärer räknas in.

Ställningstagandet är intressant.

Att vi närmar oss en valrörelse där vinster i välfärden verkar bli en av de större frågorna, gör alltså inte en film om bland annat privatiseringar och vinstjakt mer aktuell, utan mindre aktuell, ur SVT:s synvinkel.

Om exempelvis miljöfrågor är omdiskuterade i valdebatten, blir det då problematiskt att sända dokumentärer om klimatförändringarna?

Bör politiskt laddade program helst sändas när det inte har så stor betydelse?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.